ICES: Veel jonge tong en schol

Schol_pixabay

Vissers mogen in 2020 meer vissen op schol en tong. ICES constateerde deze zomer veel aanwas van jonge schol en tong en stelde daarom het wetenschappelijke vangstadvies voor deze soorten naar boven bij. Ook de vangstadviezen voor kabeljauw, schelvis en een aantal bestanden van Noorse kreeftjes zijn aangepast.

Onderzoek naar de staat van de belangrijke commerciële visbestanden wordt in Europees verband gecoördineerd en uitgevoerd door ICES. Bij deze internationale onderzoeksraad zijn ook Nederlandse wetenschappers betrokken.

Jaarlijks vaart in augustus het onderzoeksschip Tridens uit voor onderzoek naar de staat van de, voor de Nederlandse vissers, belangrijke visbestanden. Als dit onderzoek nieuwe inzichten oplevert in de ontwikkeling van een visbestand, kan ICES besluiten om het vangstadvies aan te passen. Vissers die afgelopen zomer als waarnemer meevoeren met het onderzoeksschip, gaven al aan dat ze veel jonge vis tegenkwamen.

Voor tong betekent de geconstateerde aanwas van jonge vis dat het vangstadvies niet verlaagd wordt met 1,9 procent, zoals eerder dit jaar werd gedacht. In plaats daarvan komt er een stijging van 40 procent. Bij schol wordt de verlaging van 7,6 procent (zoals dit voorjaar ingeschat) omgezet naar een verhoging van het advies met 17 procent.

Directeur Pim Visser van de landelijke visserijorganisatie VisNed reageert verheugd. “Het is een heel goed teken dat er zoveel jonge vis is, dit bevestigt hetgeen wat onze vissers in de praktijk tegenkomen. De meeste soorten op de Noordzee staan er hartstikke goed voor. Deze week nog is het aantal visserijen met het Marine Stewardship Council certificaat enorm uitgebreid”.

 

Dossiers
Lees ook
Kunnen visserij en windmolenparken naast elkaar bestaan?

Kunnen visserij en windmolenparken naast elkaar bestaan?

Kunnen visserij en offshore windmolenparken naast elkaar bestaan? Dat was het thema van een bijeenkomst, georganiseerd door Europarlementariër Peter van Dalen, vice-voorzitter van de visserij commissie, op 22 januari.

Met de kop in de wind

Met de kop in de wind

Het is één van de oudste beroepsgroepen ter wereld: de visserij. Ook Nederland kent een eeuwenoude traditie van het vissersambacht. Nog steeds zijn er traditionele vissersfamilies die al meer dan 300 jaar bestaan. Volgens Gees R. van Hemert, auteur van het boek ‘Met de kop in de wind’, is dit te danken aan de manier waarop...

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Eind 2020 werden de visquota voor 2020 vastgesteld. Zowel tong als schol ontwikkelen zich goed. Dit betekent dat de Nederlandse vissers in 2020 meer tong en iets minder schol mogen vangen. De vissers zijn blij met de boodschap laat EMK weten, maar ze zijn het geroep van ngo’s over overbevissing meer dan beu.