In 2023 mogen Noordzeevissers meer kabeljauw vangen

Visserij Noordzee_Paul Einerhand via Unsplash

Foto: Paul Einerhand/Unsplash

De Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) heeft besloten om het vangstadvies kabeljauw in de Noordzee, het oostelijke Kanaal en het Skagerrak te verhogen. Het advies voor 2023 verandert in 26.008 ton.

In juli adviseerde ICES nog maximaal 22.946 ton kabeljauw, een toename van 44 procent. Kabeljauw is nog niet uit de gevarenzone, meldde ICES, maar het gaat wel beter met deze bestanden. Dit komt vooral door een forse afname van de visserijdruk in 2021.

ICES besloot om dit advies te herzien nadat de meting IBTS-Q3 meer aanwas van kabeljauw liet zien dan voorheen gedacht werd. Het nieuwe advies is nu gebaseerd op data van 1 januari tot en met 30 juni 2022.

Het complete advies van ICES wat betreft kabeljauw inclusief alle cijfers is online in te zien.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Bijna €98 miljoen aan Europese steun voor visserssector

Bijna €98 miljoen aan Europese steun voor visserssector

De Nederlandse vissers ontvangen €97,9 miljoen aan EU-steun uit het ‘Europees Maritiem, Visserij en Aquacultuur Fonds’ (EMFAF) voor verduurzaming van de sector. Daarnaast keurde de Europese Commissie het Nederlandse steunplan van 139,9 miljoen goed. Dat maakt de Europese commissie bekend.

Veel garnalen bij Zeeuwse kust

Veel garnalen bij Zeeuwse kust

Er zwemmen momenteel heel veel garnalen voor de Zeeuwse kust. Vissers meldden recordvangsten van 3.000 tot 6.000 kilo per week. Voor de Zeeuwse kust vissen daardoor ook veel kotters uit de noordelijke provincies. Dat meldt Omroep Zeeland.

Reactie DUPAN op ICES: Visserij kan problemen door waterbeheer niet oplossen

Reactie DUPAN op ICES: Visserij kan problemen door waterbeheer niet oplossen

Op 3 november publiceerde ICES het jaarlijkse advies voor de paling. ICES adviseert een stop op de visserij om de paling beter te beschermen. In een reactie noemt DUPAN dit een "te eenzijdig advies, omdat de palingstand samenhangt met slechte bereikbaarheid van het noodzakelijke leefgebied voor de paling in zoetwater."