Industrie, visserij en natuurorganisaties bereiken conceptakkoord over Noordzee

28 oktober 2019
Foto: Pixabay

Vertegenwoordigers van de windmolenparkbouwers, olie- en gasindustrie, natuur- en milieuorganisaties, de visserij en de rijksoverheid zijn ongeveer een jaar in overleg over het opnieuw verdelen van de Noordzee. Er ligt nu een conceptakkoord. Dat meldt de NOS.

De visserij staat onder druk door de aanleg van windmolenparken, natuurgebieden op zee, het verbod op de pulsvisserij, de aanlandplicht en een tekort aan opvolgers en personeel. In het akkoord wordt daarom gepleit voor een transitiefonds, waarmee vissers die willen stoppen kunnen worden uitgekocht. Vissers moeten hulp krijgen bij de investering in nieuwe, duurzame schepen. Ook moet er onderzoek gedaan worden naar nieuwe vismethodes die milieuvriendelijker zijn en de zeebodem niet aantasten. Daarnaast moet er meer controle komen op de visserij, zoals permanente videoregistratie en fysieke controles op zee door de NVWA.

Verder zijn in het akkoord afspraken gemaakt over het beter beschermen van natuurgebieden op zee en over het boren naar gas. Er blijft ruimte voor gasboringen, maar het moet wel natuur- en klimaatvriendelijker. De opbrengsten van deze gasproductie moeten voor een deel het transitiefonds voor de visserij gaan. Ook moeten visserij- en natuurorganisaties meer inspraak krijgen over de locaties van de windmolenparken in een permanent Noordzee-overleg. De locatie van de geplande windmolenpark tot 2030 wijzigen in principe niet.

In hoeverre de afspraken in dit conceptakkoord ook worden uitgevoerd is afhankelijk van het kabinet. Het is de bedoeling dat het Noordzee-akkoord begin december wordt afgerond.

Bron: NOS

 

Altijd op de hoogte blijven?