60 procent MSC-vis in Nederland

60 procent van de Nederlandse vis, schaal- en schelpdieren is duurzaam gecertificeerd. Er zijn meer dan 1.300 producten uit 43 verschillende vissoorten met MSC-keurmerk te koop in Nederland. Dat staat in het jaarverslag van deMarine Stewardship Council (MSC). MSC bestaat 15 jaar, dat op 13 oktober werd gepresenteerd. Daarin wordt verslag gedaan van het werk van de afgelopen 15 jaar bij haar missie om gezonde en productieve oceanen veilig te stellen.

Meer duurzame visserij

Visserijen die de strenge MSC-standaard van duurzaamheid behalen, vangen nu ongeveer 9 miljoen ton aan vis, schaal- en schelpdieren, bijna 10 procent van de totale wildvangst. Vangsten van de 12 Nederlandse MSC gecertificeerde visserijen zijn rond de 220.000 ton.

Restaurants en retailers die handelen in vis, schaal- en schelpdieren verkopen tegenwoordig meer dan 17.000 producten met het MSC-keurmerk. Bovendien hebben meer dan 34.000 bedrijfslocaties het MSC traceerbaarheidscertificaat, waardoor de herkomst wereldwijd traceerbaar blijft.

Bewuste Visweek

Leiderschap komt van kleine, grote en internationale spelers. Supermarkten als Albert Heijn, Lidl en Jumbo zijn hard op weg de CBL commitment van 2016 te bereiken. Nederland kent haar eerste 2 MSC gecertificeerde mobiele viskarren. Het aantal deelnemers aan de ‘Bewuste Visweek’ nam toe van 30 naar 38 waaronder supermarkten, A-merken, visspecialisten, out of home en leveranciers. Op internationaal vlak zien we de commitments van IKEA en Iglo tot 100 procent MSC wildgevangen vis-, schaal- en schelpdierproducten met MSC-keurmerk.

Lees ook
Oesters uit Veerse meer krijgen MSC-certificaat

Oesters uit Veerse meer krijgen MSC-certificaat

Naast de bodemcultuur in de Oosterschelde en Grevelingen is nu ook de locatie het Veerse meer MSC-gecertificeerd. Ook de technieken ‘off-bottom’ installaties en professioneel wild-geraapte oesters krijgen het duurzaamheidscertificaat. De afgelopen negen maanden heeft een onafhankelijk audit-team van Control Union beoordeeld of de oestertafels...

Garnalenvisser Johan Rispens ambassadeur MSC

Garnalenvisser Johan Rispens ambassadeur MSC

Marine Stewardship Council (MSC) heeft sinds kort een nieuwe ambassadeur in Nederland. Garnalenvisser Johan Rispens is de MSC-ambassadeur in Nederland. Chefkok Bart van Olphen is de eerste.

Organisatie Tokyo 2020 erkent MSC-certificering

Organisatie Tokyo 2020 erkent MSC-certificering

De Olympische Zomerspelen zijn begonnen. Voorafgaand aan dit grote sportevenement maakte Marine Stewardship Council (MSC) bekend dat de organisatie van Tokyo 2020 heeft gekozen voor MSC als een van de aanbevolen certificeringsprogramma’s voor hun Sustainable Sourcing Code for Fishery Products.