Inspiratie voor de visspecialist

21 oktober 2022 Marieke Pols

Zestig visrecepten die niet kunnen mislukken. Dat belooft het nieuwe kookboek ‘Foolproof Vis’. De recepten variëren van een snelle makreelpaté en een tonijnpokébowl tot kedgeree met currykruiden, Spaanse paella en panchetta zeeduivel met puy-linzen & spitskool.

Het boek is geschreven door Libby Silbermann, een foodstylist uit Londen. Dat is zichtbaar in de foto's van Foolproof Vis. Alle gerechten zien er even smakelijk uit. Silberman bezit een diploma in ‘Food & Wine’ en werkte onder meer voor Jamie Oliver, The Great British Bake Off en Daily Mail. Eerder publiceerde ze ‘Het vegetarische slowcooker kookboek’. In Foolproof Vis gaat ze aan de slag met vis.

“Vis, schaal- en schelpdieren zijn delicatessen die met respect behandeld dienen te worden en die het waard zijn om te worden gevierd”, schrijft Silberman in de inleiding. Ze merkt dat veel mensen het lastig vinden om vis, schaal- of schelpdieren te bereiden. Daarom begint ze met wat algemene informatie. Waar en wanneer koop je welke vis (kies voor duurzame vis van de vishandel), hoe kan je zien of vis vers is, hoe maak je vis, schaal en schelpdieren schoon en hoe bereid je deze?

Daarna volgen de visrecepten, verdeeld over drie hoofdstukken. Ze begint met Brunch & Lichte hapjes. Dit zijn recepten voor een laat ontbijt, lichte lunch of snacks, met gerechten als een zalmburger en een pokebowl. Daarna volgt Snel & makkelijk: recepten voor de lunch en de doordeweekse avondmaaltijd. Denk hierbij aan gestoomde heilbot en ceviche van zeebaars. En tot slot Iets speciaals. De recepten die iets langere bereidingstijd nodig hebben, bijvoorbeeld een plaattaart met zalm en spaghetti vongole. Foolproof Vis bevat niet alleen recepten met populaire vissoorten zoals zalm, tonijn en garnalen, maar ook recepten met zeebrasem, zeeduivel en venusschelpen. In het register kun je op ingrediënt zoeken naar recepten.

Foolproof Vis is vooral een boek voor thuiskoks. Zeker het theoriedeel zal weinig nieuws voor de visspecialist bevatten. Immers, een beetje visspecialist weet precies hoe hij/zij een vis moet fileren en bereiden. Wel is het boek met de recepten en mooie foto’s een bron van inspiratie voor nieuwe recepten, maaltijden en hapjes in de winkel. Ook is het een leuk boek om te hebben in de winkel. Om te verkopen of weg te geven aan trouwe klanten.

We mochten alvast één recept delen met onze lezers. Bekijk hier het recept Plaattaart met zalm.

Prijs: 17,99 | ISBN: 9789023016885

Dit boek is te koop bij Libris of andere lokale boekhandels. Steun de boekhandel en koop lokaal! 

Altijd op de hoogte blijven?