Foto: Lieneke Schuitemaker

In het Deltapark Neeltje Jans vindt op 20 en 21 januari 2022 de zevende editie van de internationale Schelpdierconferentie plaats. Naast de conferentie is er ook een beurs. Deze wordt volgens de organisatie groter dan ooit.

Tijdens de beurs van de Schelpdierconferentie presenteren zo’n 25 bedrijven uit Nederland, Frankrijk, Ierland, Australië en Spanje zich. Uit Nederland hebben de volgende bedrijven zich ingeschreven.

  • Machinefabriek Bakker, die ook onderdak biedt aan de aluminium botenbouwer Navalu (Frankrijk); Yad marine (Frankrijk) met rubberen banden, haken en andere hulpmiddelen bij de kweek in zakken en kooien; GEM plastics (Ierland), bekend van de innovatieve mosselboei; BST oyster supplies  (Australië) dat een innovatief assortiment producten heeft ontwikkeld en op de markt gebracht, die geschikt zijn voor het kweken van oesters in het zogenaamde verstelbare Longline-systeem en het Nederlandse Muller touw;
  • Franken toont een mosselvriendelijke onttrosser, die ook nog de te kleine mosselen kan afscheiden; een waterzuivering die meer zekerheid geeft dat het gehalte aan toxinen in toom kan worden gehouden en gereduceerd, en er wordt aandacht besteed aan robotisering.
  • Kramer machines presenteert hetn leveringsprogramma voor schelpdierverwerking en MZI. In deze stand worden ook de nieuwe innovaties van touwfabrikant en leverancier van rope culture farming systems QE gepresenteerd.
  • Murre Technologies laat oplossingen zien voor de schelpdierenverwerking, van visserij (EasyFarm) tot aan het gehele proces binnen een schelpdier verwerkende fabriek. Het programma is uitgebreid met zeewierteelt & verwerking. In deze stand staan ook de partners Luciano Cocci (Italië), Optimum Sorting en EMYG (Frankrijk). Samen bieden ze een totaaloplossing voor elk schelpdierverwerkingsproces.
  • Van Es verpakking, gespecialiseerd in verpakkingen voor oesters en mosselen
  • Scheepsbouwer Maaskant/Damen;
  • Estrategy, met innovatieve en gebruiksvriendelijke web- en software-oplossingen op maat;
  • OOS SMF B.V., is betrokken bij de ontwikkeling van een semi-submersible unit voor het kweken van mosselen op de Noordzee. OOS wil haar technische kennis op het gebied van offshore technologie gebruiken om een innovatieve oplossing te creëren voor de mosselsector;
  • Roem van Yerseke met hatchery-produkten;
  • Van Lanschot, die kan adviseren over maatwerk in beleggingen en financierings-mogelijkheden en ReShore, een startup bedrijf met een drijvende golfbreker waarop mosselen, oesters en zeewier worden gekweekt om bij te dragen aan verbeterde golfdemping, milieuherstel en voedselproductie.
  • Marine Stewardship Council (MSC) is een internationale non-profit organisatie die een standaard en keurmerk voor duurzame vis, schaal- en schelpdieren en zeewierproductie beheert. Schelpdieren spelen een belangrijke rol in het MSC-programma; op de beurs delen ze inzichten en 'best practices' van over de hele wereld. Ook gaan ze graag met u in gesprek over hoe het MSC-keurmerk kan helpen de consument te laten kiezen voor duurzame schelpdieren.

Uit het buitenland zijn er verder nog:

  • Itsas korda (Spanje), met een breed assortiment producten voor de aquacultuur;
  • JFC  Marine (Ierland) met mosselboeien en een compleet assortiment navigatiehulpmiddelen voor het veilig markeren van aquacultuur-installaties;
  • France Naissain (Frankrijk), broed & halfwas oesterproducent voor duurzame oesterteelt.
  • Satmar (Frankrijk) met hoogwaardige kwaliteit schelpdierbroed.
  • Zapco (Australië) met een compleet assortiment van geteste en doelgericht ontworpen producten die de (oester)kweker ondersteunen gedurende het gehele kweekproces.

 Posters zijn er o.a. van WMR, HZ University of Applied Sciences en Securancy Intelligence.

De beurs is op donderdag 20 januari open van 8.45 – 18.30 uur en op vrijdag 21 januari van 8.30 – 17 uur. Toegang tot alleen de beurs is gratis. Voor het bijwonen van de presentaties is inschrijving noodzakelijk. Dat kan via www.schelpdierconferentie.com.

 

Altijd op de hoogte blijven?