Internationale samenwerking helpt invoering Nutri-Score

nutriscore

Een samenwerking tussen autoriteiten van Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje en Zwitserland moet de uitrol van voedingslabel Nutri-Score in goede banen leiden. Er zijn een Stuurgroep en Wetenschappelijk comité opgericht.

De Stuurgroep brengt de vertegenwoordigers samen die verantwoordelijk zijn voor de toepassing en uitrol van Nutri-Score in elk land. Op 25 januari jl. was de eerste vergadering. De samenwerking moet het gebruik van het voedingslabel door levensmiddelenbedrijven vergemakkelijken. Daarnaast heeft de Stuurgroep als doel kleine bedrijven tegemoet te komen en een link met consumenten te creëren door middel van efficiënte en gemeenschappelijke procedures.

Het Wetenschappelijk comité controleert ondertussen of Nutri-Score doet wat het moet doen. Met andere woorden: pakt het systeem inderdaad gunstig uit met betrekking tot de gezondheid van consumenten? De logo's moeten daarnaast in lijn staan met voedingsrichtlijnen. Het comité vergaderde voor het eerst hierover op 12 februari jl.

Over Nutri-Score

Op het logo van de Nutri-Score staan vijf categorieën, A t/m E - variërend in kleur van donkergroen (A) naar rood (E). De score geeft aan hoe 'gezond' een product is ten opzichte van andere opties in dezelfde categorie. Het label moet de consument helpen voor gezondere producten te kiezen. Onderzoek van de Universiteit Gent toont aan dat Nutri-Score daar inderdaad in slaagt. In het persbericht van Rijksoverheid lees je meer over de implementatie van Nutri-Score.

Dossiers
Lees ook
FIA organiseert online kenniscafé over smaak en gezondheid

FIA organiseert online kenniscafé over smaak en gezondheid

Dinsdag 9 maart organiseert de Food Innovation Academy (FIA) het online kenniscafé VIA FIA met de titel Over smaak en gezondheid valt (niet) te twisten. De sprekers zijn topkok Peter Klosse en meester patissier Hidde de Brabander.

Vergroot je kennis van verwerking en verpakking

Vergroot je kennis van verwerking en verpakking

In maart start de Summit 2021 van MULTIVAC over alle aspecten van het verwerken en verpakken van levensmiddelen. De eerste twee virtuele events, van 8 t/m 11 maart 2021, gaan over "Duurzaamheid & Digitalisering" en "Oplossingen voor de vleesverwerkende industrie".

Empack 2021 verschuift naar september 2021

Empack 2021 verschuift naar september 2021

Verpakkingsbeurs Empack is verplaatst naar 8 en 9 september 2021. De vakbeurs stond gepland gepland voor 31 maart en 1 april 2021, maar organisator Easyfairs heeft vanwege de onzekerheid rondom het coronavirus besloten om de beurs te verschuiven.