Inzet voor duurzame toekomst van de schelpdierindustrie

schelpdierconferentie 2022_Foto Lieneke

Winnaars en genomineerden van de Schelpdierawards (foto: Lieneke Schuitemaker)

Tijdens de zevende schelpdierconferentie op 17 en 18 maart zijn opnieuw de Schelpdierawards uitgereikt. Ook werd de Blue Deal ondertekend, een overeenkomst met als inzet een meer natuur-inclusieve schelpdierkweek.

De winnaar van de duurzaamheids- en innovatie award in de categorie Kweek was machinefabriek OOS SMF uit Serooskerke, met hun ontwerp van een onderwater mosselkwekerij op open zee. In de categorie
Toelevering & Verwerking ging de prijs naar scheepswerf Damen Maaskant uit Stellendam, voor hun zero-emissie-mosselschip van de toekomst. De duurzame en emissieloze alternatieven voor fossiele brandstof waar Damen Maaskant op in wil zetten zijn elektrificatie en e-fuels, zoals waterstof en methanol.

Blue deal

De overige genomineerden in de categorie Kweek waren Hogeschool Zeeland met hun mosselkweekrendement-app en Machinefabriek Bakker met hun biologisch afbreekbare mosselzaadcollector. In de categorie Toelevering & Verwerking waren dat Finsulat, met duurzame antifouling in de vorm van een folie met stekelig oppervlak en mosselbedrijf Krijn Verwijs met ready-to-eat mosselproducten.

Op de eerste dag van de conferentie werd bovendien de Blue Deal ondertekend, een overeenkomst tussen de schelpdiersector, natuurorganisaties, de provincie Zeeland en het ministerie van LNV, met als doel versterking van natuur-inclusieve schelpdierkweek in de Noordzee als bouwsteen van een gezond en duurzaam menu. De bedoeling was dat de overeenkomst namens het ministerie ondertekend zou worden door minister Henk Staghouwer. Deze moest echter verstek laten gaan en bracht zijn felicitaties middels een videoboodschap over. In zijn plaats werd de overeenkomst ondertekend door Nanou Beekman, directeur Visserij en Landelijk gebied van LNV.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Fish Tales zoekt nieuwe aandeelhouders

Fish Tales zoekt nieuwe aandeelhouders

Duurzame visproducent Fish Tales wil verder groeien in de Verenigde Staten. Om dit mogelijk te maken zoekt het bedrijf aandeelhouders via online platform Eyevestor. In totaal wil Fish Tales 1,2 miljoen euro op halen.

Kabinet trekt € 444 miljoen uit voor aanpassing visserijvloot

Kabinet trekt € 444 miljoen uit voor aanpassing visserijvloot

Minister Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil een kleinere, diversere en duurzamere vissersvloot. Hiervoor trekt het kabinet in totaal € 444 miljoen uit. Dit geld is bestemd voor onder andere sanering en innovaties om de noodzakelijke transitie te ondersteunen.

Zeewier staat centraal bij Relais & Châteaux op World Oceans Day

Zeewier staat centraal bij Relais & Châteaux op World Oceans Day

Duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten is belangrijk in de hotels en restaurants van Relais & Châteaux. Daarvoor werkt de onderneming sinds 2009 samen met Ethic Ocean. Voor de zesde keer op rij viert Relais & Châteaux op 8 juni World Oceans Day. Dit keer staat zeewier centraal.