Winnaars en genomineerden van de Schelpdierawards (foto: Lieneke Schuitemaker)

Tijdens de zevende schelpdierconferentie op 17 en 18 maart zijn opnieuw de Schelpdierawards uitgereikt. Ook werd de Blue Deal ondertekend, een overeenkomst met als inzet een meer natuur-inclusieve schelpdierkweek.

De winnaar van de duurzaamheids- en innovatie award in de categorie Kweek was machinefabriek OOS SMF uit Serooskerke, met hun ontwerp van een onderwater mosselkwekerij op open zee. In de categorie
Toelevering & Verwerking ging de prijs naar scheepswerf Damen Maaskant uit Stellendam, voor hun zero-emissie-mosselschip van de toekomst. De duurzame en emissieloze alternatieven voor fossiele brandstof waar Damen Maaskant op in wil zetten zijn elektrificatie en e-fuels, zoals waterstof en methanol.

Blue deal

De overige genomineerden in de categorie Kweek waren Hogeschool Zeeland met hun mosselkweekrendement-app en Machinefabriek Bakker met hun biologisch afbreekbare mosselzaadcollector. In de categorie Toelevering & Verwerking waren dat Finsulat, met duurzame antifouling in de vorm van een folie met stekelig oppervlak en mosselbedrijf Krijn Verwijs met ready-to-eat mosselproducten.

Op de eerste dag van de conferentie werd bovendien de Blue Deal ondertekend, een overeenkomst tussen de schelpdiersector, natuurorganisaties, de provincie Zeeland en het ministerie van LNV, met als doel versterking van natuur-inclusieve schelpdierkweek in de Noordzee als bouwsteen van een gezond en duurzaam menu. De bedoeling was dat de overeenkomst namens het ministerie ondertekend zou worden door minister Henk Staghouwer. Deze moest echter verstek laten gaan en bracht zijn felicitaties middels een videoboodschap over. In zijn plaats werd de overeenkomst ondertekend door Nanou Beekman, directeur Visserij en Landelijk gebied van LNV.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?