Is gerookte vis kankerverwekkend?

Vismagazine_gerookte zalm

Bewerkt vlees, zoals worsten, hamburgers en al die soorten vleeswaren kunnen darmkanker veroorzaken volgens de IARC, onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). We voerden er op Foodlog ooit een lange - en relativerende - discussie over.

En hoe zit het nou met bewerkte vis, zoals gerookte zalm? Dat vraagt de Well-redactie van The New York Times zich af.

Volgens het American Institute for Cancer Research (IARC) zit gerookte vis in dezelfde categorie als bewerkt vlees . Het zou dus ook potentieel kankerverwekkend zijn. Het zouten en roken van vis verschilt niet van de bewerking van vlees. Er worden dezelfde conserveringsmiddelen aan toegevoegd en roken produceert dezelfde kwalijke stoffen.

Maar vis was toch een gezond alternatief voor vlees? Met omega 3-vetzuren en zonder verzadigd vet? Heft dat voordeel het nadeel van de bewerking misschien op? Daar zijn geen wetenschappelijke gegevens over beschikbaar. De deskundigen van IARC die door Well geraadpleegd worden, hebben geen antwoord paraat. Daar komt nog eens bij dat de consumptie van bewerkt vlees vele malen groter is dan die van gerookte vis.

Gerookte en gezouten vis is smakelijk, redelijk voordelig en goed houdbaar, schrijft Well. De voordelen van vis eten, ook al is het bewerkt, kunnen opwegen tegen vlees eten. Well adviseert om niet alléén maar gerookte vis te eten.

Bron: Foodlog

Dossiers
Lees ook
‘Spannend om recept voor kookboek te bereiden’

‘Spannend om recept voor kookboek te bereiden’

nze Noordzee heeft volop lekkere vis te bieden. Stichting Noordzeevis uit Scheveningen bracht daarom een kookboek uit: ‘Noordzeevis uit Scheveningen; Verse vangst voor een nieuwe generatie’. Studenten van onder andere SVO vakopleiding food bedachten recepten voor het kookboek, dat jongeren kennis laat maken met bekende en minder bekende vissen uit de...

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe voor zorgpersoneel

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe voor zorgpersoneel

De traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe stond gepland voor donderdag 11 juni, maar dit event kan vanwege het coronavirus niet doorgaan. Daarom komt het Nederlands Visbureau met een alternatief. De eerste haringen gaan naar het zorgpersoneel.

Nieuwe campagne Nederlands Visbureau: (Gour)met elkaar gezond met vis

Nieuwe campagne Nederlands Visbureau: (Gour)met elkaar gezond met vis

Het Nederlands Visbureau lanceert de nieuwe campagne ‘(GOUR)met elkaar gezond met vis’. Deze bestaat uit een posteractie voor de winkelvloer met bijbehorende consumentenbrochure. Hiermee geeft het Nederlands Visbureau antwoord op de oproep van de overheid om deze zomervakantie vooral met elkaar in eigen land door te brengen vanwege de coronacrisis.