Is gerookte vis kankerverwekkend?

Vismagazine_gerookte zalm

Bewerkt vlees, zoals worsten, hamburgers en al die soorten vleeswaren kunnen darmkanker veroorzaken volgens de IARC, onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). We voerden er op Foodlog ooit een lange - en relativerende - discussie over.

En hoe zit het nou met bewerkte vis, zoals gerookte zalm? Dat vraagt de Well-redactie van The New York Times zich af.

Volgens het American Institute for Cancer Research (IARC) zit gerookte vis in dezelfde categorie als bewerkt vlees . Het zou dus ook potentieel kankerverwekkend zijn. Het zouten en roken van vis verschilt niet van de bewerking van vlees. Er worden dezelfde conserveringsmiddelen aan toegevoegd en roken produceert dezelfde kwalijke stoffen.

Maar vis was toch een gezond alternatief voor vlees? Met omega 3-vetzuren en zonder verzadigd vet? Heft dat voordeel het nadeel van de bewerking misschien op? Daar zijn geen wetenschappelijke gegevens over beschikbaar. De deskundigen van IARC die door Well geraadpleegd worden, hebben geen antwoord paraat. Daar komt nog eens bij dat de consumptie van bewerkt vlees vele malen groter is dan die van gerookte vis.

Gerookte en gezouten vis is smakelijk, redelijk voordelig en goed houdbaar, schrijft Well. De voordelen van vis eten, ook al is het bewerkt, kunnen opwegen tegen vlees eten. Well adviseert om niet alléén maar gerookte vis te eten.

Bron: Foodlog

Dossiers
Lees ook
Visprijzen onder druk door coronavirus

Visprijzen onder druk door coronavirus

De maatregelen tegen het coronavirus , zijn voelbaar in alle vezels van de maatschappij. Visserij en vishandel zijn geraakt door de malaise die is ontstaan. Door terugloop van de export en de vraag van ambulante marktverkopers, staan de prijzen onder druk. Zo leert een rondgang langs Scheveningse bedrijven.

'Vlees en vis liggen allebei op het bord, naast de aardappelen en de groenten’

'Vlees en vis liggen allebei op het bord, naast de aardappelen en de groenten’

Eind 2019 sloten de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) een samenwerkingsovereenkomst. Om te beginnen gaat de administratie en het secretariaat van de VNV naar de KNS. En beide verenigingen zien nog meer kansen voor samenwerking. “Als je praat namens de hele versbranche ben je groter en sta je...

Plasticbesparend verpakken op nieuwe of gebruikte machines

Plasticbesparend verpakken op nieuwe of gebruikte machines

Om haar klanten te ondersteunen werkt MULTIVAC nauw samen met gerenommeerde toeleveranciers in de ontwikkeling van plasticbesparende verpakkingsoplossingen. Zo is MULTIVAC PaperBoard al enige tijd op de markt, deze oplossing biedt een besparing op plastic van 60 tot 90%.