IUCN: Paling blijft ernstig bedreigd

Paling 2_Pixabay

Foto: Pixabay

Paling blijft als ‘ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst van bedreigde planten en dieren van IUCN staan. De internationale natuurbeschermingsorganisatie kwam tot die conclusie na een nieuwe beoordeling van een breed samengestelde groep vooraanstaande palingwetenschappers. De vorige beoordeling stamde uit 2014. 

IUCN staat niet alleen in dit oordeel. In november 2019 maakte de International Council for the Exploration of the Seas (ICES) al bekend dat de toestand van de paling onverminderd kritiek blijft en herstel alleen kans heeft als alle sterfte door menselijk handelen, tot een minimum wordt beperkt. Ook oordeelde de Europese Commissie in haar evaluatie in februari nog dat de toestand van de paling kritiek is.

Good Fish Foundation

Good Fish Foundation laat in een persbericht weten dat de organisatie het een verdrietige zaak vindt "dat het nog steeds zo slecht gaat met de paling. Temeer, omdat er al sinds 2007 op basis van Europese wetgeving wordt gewerkt aan herstel van de paling. Maar dat is blijkbaar nog lang niet genoeg. De visserij is al flink teruggedrongen. Maar er moet nog heel veel gebeuren aan het oplossen van migratiebarrières in rivieren en slootjes, die palingen verhinderen om van zout naar zoet water te trekken, en omgekeerd. Denk aan dammen, sluizen en gemalen."

VISwijzer

Paling blijft in het rood staan op de VISwijzer. Dat betekent dat Good Fish Foundation adviseert om liever voor een alternatief te kiezen. Het maakt daarbij niet uit of het om wild gevangen of kweekpaling gaat. Kweekpaling is vetgemeste wild gevangen jonge paling. Paling kan zich niet in gevangenschap voortplanten.

Andere meningen

Er zijn ook andere meningen over de palingstand. Tijdens de Palingconferentie in Potsdam in maart 2020 bekritiseerde Dr. Willem Dekker, gerenommeerde Nederlandse palingwetenschapper van de Zweedse universiteit SLU, de beoordelingsmethodiek van de IUCN. Volgens Dekker wordt "de paling wordt geenszins met uitsterven bedreigd." Tijdens dezelfde conferentie sprak ook Alex Koelewijn van de stichting DUPAN. Ook zij zien tekenen dat de palingstand aan het herstellen is. 

In maart verscheen ook ‘Aalbacadabra, schone lei voor dolende palingwetenschap’ van beroepsbinnenvisser Aart van der Waal. Op basis van deze literatuurstudie concludeerde hij dat de Europese aal niet met uitsterven bedreigt wordt.

Dossiers
Lees ook
Dupan roept sterrenchef Martin Kruithof uit tot Paling Patron

Dupan roept sterrenchef Martin Kruithof uit tot Paling Patron

Stichting Dupan heeft sterrenchef Martin Kruithof uitgeroepen tot Paling Patron 2020. Deze award gaat naar mensen die zich inzetten voor de verbetering van de palingstand en het behoud van de Nederlandse palingcultuur.

Spakenburgs team wint online bbq-wedstrijd voor Support Casper

Spakenburgs team wint online bbq-wedstrijd voor Support Casper

Op zondag 7 juni gingen achttien barbecue teams in heel Nederland de strijd met elkaar aan tijdens een coronaproof livestream wedstrijd. Met de wedstrijd werd 5000 euro opgehaald voor Support Casper. Winnaars van de wedstrijd waren Emiel van den Brink en Melissa van den Brink-Koelewijn uit Spakenburg.

Alleen duurzame vis op menu Roompot

Alleen duurzame vis op menu Roompot

De terassen en restaurants zijn sinds 1 juni weer open. Roompot grijpt de heropening aan om vanaf dat moment alleen maar duurzame vis in de restaurants serveren. Gasten kunnen de duurzaamheid van de vis opzoeken via de VISwijzer app of de website. Roompot werkt hiervoor samen met zijn leveranciers en de Good Fish Foundation, die de VISwijzer beheert.