Jaaroverzicht: prijswinnaars 2019

Iets gemist het afgelopen jaar? In de kerstvakantie eindelijk tijd om achterstallig nieuws in te halen? Vismagazine helpt een handje met verschillende jaaroverzichten. Nu: wie won er wat in 2019?

Januari

Wijting is door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing uitgeroepen tot 'Vis van het Jaar 2019'. De relatief goedkope wijting is daarmee de opvolger van de relatief dure zeeduivel van vorig jaar. https://www.vismagazine.nl/nieuws/wijting-vlaamse-vis-jaar

Februari

De Good Fish Foundation en RAVON hebben een donatie van 2 miljoen euro gekregen van de Postcode Loterij voor het project Red Onze Paling. Paling is één van de nationale symbolen van Nederland, maar bescherming en herstel van deze vissoort gaan alleen lukken door een brede samenwerking op nationaal, en internationaal niveau.https://www.vismagazine.nl/nieuws/postcode-loterij-geeft-2-miljoen-palingproject

Natuur & Milieu en Stichting de Noordzee ontvingen 8,5 miljoen euro uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Het geld willen de organisaties gebruiken voor de aanleg van riffen in de windparken op de Noordzee. https://www.vismagazine.nl/nieuws/85-miljoen-euro-aanleg-riffen-windparken-noordzee

Restaurant Zarautz heeft de Noordzeevis uit Scheveningen-award gekregen, de prijs voor de Scheveningse horeca-gelegenheid die het beste gebruik maakt van Noordzeevis uit Scheveningen. Zarautz kreeg van het publiek de meeste stemmen. De prijs werd uitgereikt door burgemeester Pauline Krikke. https://www.vismagazine.nl/nieuws/eerste-noordzeevis-award-zarautz

April

Op 17 april reikte Stichting Noordzeevis uit Scheveningen de oorkonde voor hun ambassadeurschap uit aan Henk Groen, directeur van Rederij Groen. https://www.vismagazine.nl/nieuws/rederij-groen-ambassadeur-stichting-noordzeevis

Juni

De Volendammer vishandel Peter Tol uit Amsterdam is de winnaar van de wedstrijd om de beste haringhapjes tijdens de Nationale Haringpartij in Kasteel De Haar in Haarzuilens. Hoeden, hoosbuien en haring vormden de belangrijkste ingrediënten van het evenement voor prominent Nederland. https://www.vismagazine.nl/nieuws/vishandel-peter-tol-beste-op-haringpartij

De winnaars van de Amsterdam Food Pitch zijn bekend. Dave Hurkmans won met True Food Flavours de titel 'Lekkerste product 2019'. Daarnaast werden de publieksprijs, duurzaamheidsprijs en retailprijs uitgereikt. https://www.vismagazine.nl/nieuws/winnaars-amsterdam-food-pitch-2

De komtst van de Hollandse Nieuwe wordt overal gevierd met haringparty's en andere activiteiten. In Rotterdam werd voor derde keer het eerste vaatje met nieuwe haring overhandigd aan een Rotterdammer die veel voor de stad betekent. Dit jaar was dat Patrick van der Jagt, ook bekend als Caveman. Street artist Eelco van den Berg (I AM EELCO) beschilderde het vaatje. https://www.vismagazine.nl/nieuws/caveman-neemt-vaatje-hollandse-nieuwe-ontvangst 

De Seafood Champion Award for Leadership ging naar Wakao Hanaoka, oprichter en CEO van Seafood Legacy. Met zijn sterke passie voor duurzame oceanen leidt Wakao al meer dan 15 jaar de Japanse duurzame zeevruchtenbeweging.https://www.vismagazine.nl/nieuws/finalisten-seafood-champion-awards

Augustus

Tijdens de zevende editie van het internationaal BBQ-spektakel vond het officiële WBQA Open Nederlands Kampioenschap Culinair Barbecueën plaats. BBQ team Five Q uit België won de overall titel. Het Dutch BBQ team werd uitgeroepen tot de nieuwe WBQA Nederlands Kampioen Culinair Barbecueën 2019. https://www.vismagazine.nl/nieuws/belgisch-team-wint-wbqa-nederlands-kampioenschap

September

Chef-kok Anti Lepik uit Estland heeft bij de Oyster Opening Wold Cup 2019 de eerste plaats behaald. Het evenement vond plaats tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. De Let wist in een tijd van 2.34 minuten 30 dertig platte Zeeuwse oesters vakkundig te openen. https://www.vismagazine.nl/nieuws/anti-lepik-beste-op-oyster-opening-wold-cup-2019

Voor de derde keer op rij is Joost Deurloo van restaurant Bru17 in Bruinisse Nederlands Kampioen Oestersteken geworden. Hij vertegenwoordigt Nederland eind september op het WK in het Ierse Galway. https://www.vismagazine.nl/nieuws/joost-deurloo-wint-nk-oestersteken-2

Oktober

Op de Spakenburgse Visbeurs, 7 oktober, kregen de provinciewinnaars van de Nationale Haringtest 2019 hun bokaal en oorkonde uitgereikt door Agnes Leewis (directeur Visbureau), Hidde van Kersen (directeur MSC Nederland) en Henk Achterhuis (voorzitter CVAH). https://www.vismagazine.nl/nieuws/winnaars-haringtest-2019-bekend

November

Het onderzoeksproject Meerwaarde met Mosselen van de HZ University of Applied Sciences won 14 november de RAAK-award 2019. De hoofdprijs bestond uit een cheque van € 10.000. https://www.vismagazine.nl/nieuws/onderzoeksproject-meerwaarde-met-mosselen-wint-raak-award-2019

Culinair journaliste en tv- en kookboekenmaker Janny van der Heijden won 18 november de FavorFlav Food Top 100. Miljuschka Witzenhausen (presentator en kookboekenschrijver) en Freddy Tratlehner (rapper Vjèze Fur, zanger, presentator, kookboekenschrijver) bezetten de tweede en de derde plaats. https://www.vismagazine.nl/nieuws/janny-van-der-heijden-wint-favorflav-food-top-100

Journalist en televisiepresentator Sander de Kramer en stervoetballer Robin van Persie kregen woensdag 22 november de Gouden Mossel. Deze prijs werd dit jaar voor de vijfentwintigste keer  uitgereikt door Brasserie Kaat Mossel.https://www.vismagazine.nl/nieuws/sander-de-kramer-en-robin-van-persie-winnen-gouden-mossel