Jan de Mosselman geeft startschot mosselkaravaan

Start Mosselseizoen 2020_foto Nederlands Mosselbureau

Het Zeeuwse mosselseizoen is officieel gestart. 8 juli werd vanaf de YE 110 de eerste mand met Zeeuwse bodemmosselen uit het Oosterscheldewater gehaald en gaf het tot leven gekomen standbeeld ‘Jan de mosselman’ samen met voetbalanalist Jan Boskamp en de Vlaamse radio-dj Sven Ornelis het vertreksein voor de traditionele mosselkaravaan.

Nadat Jan de mosselman, het standbeeld dat op het havenhoofd van Yerseke op spectaculaire wijze het startschot had gegeven gegeven, vertrok de stoet vrachtwagens met de eerste mosselleveringen in colonne uit Yerseke richting liefhebbers door heel België en Nederland. 

Kwaliteit mosselen

Het mosselseizoen 2020 kenmerkt zich dankzij het zonnige voorjaar door zeer goed gevulde, maar wel minder grote mosselen. “Een kilo van de eerste oogst mosselen bevat nu al gauw 260 gram mosselvlees. Dat is al heel goed voor het begin van het seizoen, dat gaat alleen nog maar verder verbeteren,” aldus de voorman van de Zeeuwse mosselkwekers Addy Risseeuw. Hij gaf wel ook uiting aan zorgen. “Door de massale sterfte van (jonge) mosselen in mei 2019 door schuimalg in de Oosterschelde, is een flink deel van de voorraad voor dit seizoen verloren gegaan.”

Mosselliefhebber en Bourgondiër Jan Boskamp liet zich de eerste bodemmosselen van 2020 niettemin goed smaken. “Dat heerlijke zilte van mosselen, daar geniet ik enorm van, dat is echt werelds.”

Mosselceviche

Bij de start van het seizoen 2020 werden de eerste bodemmosselen ter plekke bereid door Thijs Meliefste, chef van het gelijknamige restaurant uit Wolphaartsdijk. Als een van de topchefs van de provincie werkt Meliefste in zijn keuken voornamelijk met Zeeuwse streekproducten. Mosselen behoren tot zijn favorieten. Geassisteerd door de wouldbechef.be Sven Ornelis presenteerde hij een bijzondere mosselceviche. Toch ziet Meliefste mosselen vooral als comfortfood. “Zo’n pan vol mosselen, waarbij je terwijl je de schelpjes leegmaakt met vrienden gezellig praat over van alles en nog wat. Alles komt voor mij op zo’n moment bij elkaar.”

Meer jongeren aan de mossel

De ambitie van de mosselsector is om vanaf dit seizoen ook veel meer jongeren aan de mosselen te krijgen. De sector gaat structureel werk maken van het verjongen van de kopersgroep. Samen met de Good Fish Foundation (bekend van de VISwijzer) presenteert het mosselen bij 25- tot 35-jarigen als gemaksproduct en hoogwaardige eiwitbron, met een hele lage ecologische voetafdruk. In Nederland start hiervoor in september een campagne met onder meer online mosselkooklessen door bekende Nederlanders. 

Mosselboulevard

Deze zomer heet Yerseke toeristen voor het eerst welkom op de Mosselboulevard. Tot en met 30 september is door het gehele visserdorp van alles te zien en te doen rondom de mossel, met op elke woensdag speciale activiteiten voor jong en oud. Rondvaarten, rondleidingen en natuurlijk zelf op een van de vele terrassen mosselen eten kan op de Mosselboulevard de hele week. Op de woensdagen aangevuld met bijvoorbeeld kookdemonstraties, straatartiesten en activiteiten voor kinderen. De eerste woensdag mosseldag is 15 juli.

Lees ook
Visbranche in de media - week 16

Visbranche in de media - week 16

Oprichting stichting tot Behoud van de Visserij, de platte oester in de Waddenzee en eerste mossellijnen Colruyt. Wat kwam er de afgelopen week over de visbranche voorbij in de media?

Duurzame eiwitbron van de toekomst

Duurzame eiwitbron van de toekomst

De zevende schelpdierconferentie – 17 en 18 maart in Deltapark Neeltje Jans –stond in het teken van duurzame voedselproductie. De 24 sprekers schenen hun licht over het thema ‘Schelpdieren – eiwitbron van de toekomst?’

Tips & tricks voor visbeslag

Tips & tricks voor visbeslag

Er gaat weinig boven een krokant gebakken visje. Maar wat is het beste visbeslag? Gebruik je voor mosselen ander beslag dan voor een kabeljauwloin? En wat is de ideale verhouding bloem - vocht?