Japan hervat commerciële walvisvaart

walvisvlees

Met ingang van 1 juli gaat Japan weer commercieel op walvissen jagen. Een vloot van vijf vissersvaartuigen vaart uit om gedurende vier maanden in de Japanse wateren op zwarte dolfijnen (Berardius bairdii) en dwergvinvissen te gaan jagen. De walvisvaarders bereiden zich voor op een ceremonie voor de afvaart, schrijft de Japan Times.

Met de commerciële expeditie komt een eind aan een periode van 30 jaar waarin Japan niet commercieel op walvissen joeg. Het land sloot zich in 1988 aan bij het moratorium op de commerciële walvisvaart van de International Whaling Commission (IWC). Wel is Japan - onder steeds grotere protesten - al die jaren walvissen blijven vangen voor 'wetenschappelijke doeleinden'. Volgens tegenstanders was de wetenschappelijke status niet meer dan een foefje om het walvisvlees voor consumptie in Japan op de markt te kunnen brengen. Eind vorig jaar kondigde Japan aan uit de IWC te stappen.

In de jaren '60 aten de Japanners nog zo'n 200.000 ton walvisvlees. De laatste jaren is de walvisvleesconsumptie gedaald naar zo'n 5.000 ton per jaar, blijkt uit overheidsgegevens. Hoeveel walvissen zouden dat zijn, hangt af van de maat van de gevangen dieren.

Bron: Foodlog

*Foto: Kent Wang, Whale Meat, Flickr

Lees ook
Economische groei

Economische groei

Wanneer je de kranten en andere media regelmatig leest dan bekruipt het gevoel dat we vlak voor het moment staan dat we de funeste gevolgen gaan voelen van klimaatverandering, ontbossing, overbemesting en overbevissing. Dit alles als gevolg van de economische groei en de eeuwige drang om tot schaalvergroting te komen.

Draagvlak creëren bij jongeren voor vis

Draagvlak creëren bij jongeren voor vis

In Zweden ligt de visserij, net als in Nederland, onder een vergrootglas en dat heeft geleid tot de start van een educatiecentrum ten einde het werkelijke verhaal te brengen. Behalve rondleidingen en kookcursussen biedt het in Göteborg gevestigde centrum ook trainingen aan werknemers uit de vissector.

Nederlandse en Franse vissers bundelen krachten tegen windparken op zee

Nederlandse en Franse vissers bundelen krachten tegen windparken op zee

Nederlandse en Franse vissers trekken samen op in de strijd tegen windparken op zee. Vertegenwoordigers van zowel Nederlandse en Franse visserijorganisaties kwamen naar Brussel om hun bezwaren tegen de windmolenparken aan te kaarten. Dat meldt Visserijnieuws.