Japanse maffia smokkelt zeekomkommers

Vismagazine_zeekomkommer

Naast prostitutie, drugshandel en het witwassen van geld kan nu ook ‘zeekomkommers smokkelen’ op het lijstje van criminele activiteiten waarmee de georganiseerde misdaad zich bezighoudt. De Yakuza, een oude, gevreesde Japanse maffiose organisatie, houdt zich volop bezig met de illegale handel in zeekomkommers, meldt de Telegraph. Het gaat om illegale visserijpraktijken. De komkommers worden verkocht op de zwarte markt naar China en Hong Kong. De totale (legale) Japanse export van zeekomkommers leverde vorig jaar €162 miljoen op. Ingemaakte zeekomkommer is een geliefde delicatesse in Azië.

De Japanse regering poogt de zwarte handel te verminderen door certificatering van de vangst en transparantie over de plaats van herkomst (‘traceability’) van zeekomkommers verplicht te stellen. De Yakuza zelf zijn moeilijk te pakken. Ze vluchten met snelle boten of dumpen de komkommers terug in zee.

Bron: Foodlog

Lees ook
Japan hervat commerciële walvisvaart

Japan hervat commerciële walvisvaart

Met ingang van 1 juli gaat Japan weer commercieel op walvissen jagen. Een vloot van vijf vissersvaartuigen vaart uit om gedurende vier maanden in de Japanse wateren op zwarte dolfijnen (Berardius bairdii) en dwergvinvissen te gaan jagen. De walvisvaarders bereiden zich voor op een ceremonie voor de afvaart, schrijft de Japan Times. Met de commerciële...

China kweekt niet-giftige kogelvis

China kweekt niet-giftige kogelvis

In Japan is kogelvis een delicatesse, maar het eten is niet zonder risico. De vis is namelijk giftig en is bij een verkeerde bereiding dodelijk. China komt met een oplossing. Daar wordt niet-giftige kogelvis gekweekt. Kogelvissen bevatten normaal gesproken de uiterst giftige stof tetrodotoxine. In Japan mogen dan ook alleen speciaal opgeleidde koks...

Giftig visgerecht gevaarlijker door klimaatverandering

Giftig visgerecht gevaarlijker door klimaatverandering

Het Japanse visgerecht Fugu is beroemd vanwege de (kleine) kans op fatale vergiftiging. Maar klimaatverandering maakt het eten van de kogelvissen onverwacht een stuk gevaarlijker. Bij de bereiding van de kogelvis moet een geoefende Japanse kok eerst de lever en de geslachtsorganen verwijderen. In die organen zit het gif tetrodotoxine, een neurotoxine...