Joost Deurloo is Nederlands Kampioen Oestersteken

Nederlands Kampioenschap Oestersteken

In Brasserie “De Vluchthaven” te Bruinisse vond 11 september voor de vijfde keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaats. Van de elf aangemelde deelnemers won uiteindelijk Joost Deurloo de titel.

Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap oestersteken. Dat is op 23 september tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival. Een paar dagen daarvoor, op 21 september, wordt het Belgisch-Nederlands oesterseizoen officieel geopend.

Nederlands-Kampioenschap-Oestersteken-225x300 Kampioenschap Oestersteken

De kandidaten moesten in de eerste ronde in zo’n een kort mogelijke tijd 25 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze openen. Deelnemers verdienden pluspunten wanneer de oester volledig geopend en gereed voor consumptie was. Wanneer het oestervlees was beschadigd of er gruis/schilfers waren achtergebleven, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend.

Een vakkundige jury beoordeelde het openen van de oesters. De jury bestond uit: de voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging Cees van Beveren, Jonkheer Rob Boddaert en Bram Verwijs van Premier mosselen uit Yerseke. Zoals gewoonlijk sprak Dominique Deguelle, aangevuld met Guus Thijssen van guustromonie de middag bij elkaar.

 

Twee wereldkampioenschappen

Wereldwijd zijn er twee organisaties die zich bezig houden met het wereldkampioenschap oestersteken. Dat zijn Oyster Opening World Cup in Malmö (Zweden) en die van Galway International Oyster Festival (Ierland). In Zweden wordt dit evenement pas in de laatste zeven jaar georganiseerd. Daarentegen bestaat Galway dit jaar voor de 63ste keer en heeft daarmee de grootste prestige.

Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseerden gezamenlijk het Nederlands kampioen oestersteken.

Lees ook
Zevende editie Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken

Zevende editie Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken

Brasserie “De Vluchthaven” en Krijn Verwijs Yerseke B.V. organiseren op maandag 16 september samen het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken. Drie dagen later, op 19 september, wordt het oesterseizoen officieel geopend.

Peter Oreel prolongeert titel NK Oestersteken

Peter Oreel prolongeert titel NK Oestersteken

Peter Oreel van De Oesterij in Yerseke won op 8 oktober voor het tweede jaar op rij het Nederlands Kampioenschap Oestersteken. Tijdens de horecavakbeurs BBB Maastricht openden twaalf finalisten zo goed en zo snel mogelijk hun oesters. Tegelijkertijd gingen ook vier Belgische finalisten de strijd met elkaar aan. Cornelis van der Zande van viswinkel Walvis...

NK Oestersteken tijdens horecavakbeurs BBB

NK Oestersteken tijdens horecavakbeurs BBB

Tijdens de horecavakbeurs BBB in Maastricht vindt op 9 oktober de 25e editie van het NK Oestersteken plaats. De afgelopen maanden kwamen er uit verschillende voorrondes twaalf finalisten naar voren. Een van hen is de huidige kampioen Peter Oreel. Hij zal in Maastricht zijn titel verdedigen. NK Oestersteken Voor de titel moeten de twaalf deelnemers zo...