Kaart van Good Fish voor verkooppunten invasieve rivierkreeft

19 juli 2021 Redactie Vismagazine

De Amerikaanse Rivierkreeft vormt een plaag in de Nederlandse wateren. Opeten is volgens velen de oplossing. Maar waar kunnen consumenten lokaal gevangen rivierkreeft kopen? Daarvoor heeft Good Fish de rivierkreeftkaart bedacht. 

Op de kaart vinden consumenten de gegevens van vissers, restaurants en leveranciers. Consumenten kunnen rechtstreeks bij de visser bestellen. Ook kunnen ze terecht bij een aantal restaurants, waaronder Restaurant Fuiks of bij de Makro. De kaart is interactief en kan ten alle tijden worden aangepast en aangevuld. Wanneer nieuwe vissers en restaurants zich aanmelden, plaatst Good Fish deze op de kaart.

Enthousiaste vissers

De vissers zijn volgens Good Fish enthousiast over de rivierkreeftkaart. Een aantal vissers zien sinds de lancering van de rivierkreeftkaart meer vraag vanuit de consument naar rivierkreeft. De kaart is dit jaar verder uitgebreid met vissers en locaties waar je de rivierkreeften kunt kopen. Met de kaart hoopt Good Fish consumenten te stimuleren tot de consumptie van rivierkreeft.

“We zien dat de vraag groter wordt op het moment dat we dit faciliteren met de rivierkreeftkaart. We stimuleren consumenten om veel rivierkreeft te eten en op deze manier wordt dat bereikbaar”,  aldus één van de rivierkreeftvissers

Rivierkreeft

In Nederland is er een overvloed aan Amerikaanse rivierkreeften. Deze exoot zorgt voor allerlei problemen met de waterkwaliteit en biodiversiteit in onze wateren. In de proosdijvijver in Ede werden deze zomer maar liefst 11.000 rivierkreeften gevangen. Het wegvissen van deze kreeften kan de verdere groei en verspreiding tegengaan.  Vissen op rivierkreeften gebeurt door lokale beroepsvissers met korven en fuiken. Deze geven vrijwel geen habitatschade en er zijn meer dan genoeg kreeften. Daarom staat rivierkreeft uit Nederland op groen in de VISwijzer.

“Door rivierkreeften uit Nederland te eten, ontstaat er als het ware een win-win situatie. Als consument heb je een lekker en duurzaam product, en je helpt tegelijkertijd de natuur en lokale beroepsvissers een handje” aldus projectleider Irene Kranendonk, Good Fish.

Good Fish benadrukt het belang van het kopen van Nederlandse rivierkreeft. Veel supermarkten verkopen rivierkreeften uit China, waar ze op een niet-duurzame manier gekweekt worden. "Dat is natuurlijk niet logisch! Waarom rivierkreeften uit China importeren, als exact dezelfde soort hier zo veel voorkomt?", besluit Good Fish.

Meer weten over rivierkreeft? Lees dan het artikel Rivierkreeft in opmars in Nederland van Michel Verschoor dat eind 2020 verscheen. Lees dit artikel terug in Vismagazine 9-2020 of op onze website.

Altijd op de hoogte blijven?