Kabinet schrapt verbruiksdrempel TEK

14 november 2022 Redactie Food Unsplash
Foto: Unsplash

Het kabinet laat de verbruiksdrempel voor de Tegemoetkoming Energiekosten vervallen. Dit betekent dat ook bedrijven die minder dan 5.000 m3 gas of 50.000 kilowattuur elektriciteit gebruiken in aanmerking komen voor deze steunmaatregel. Dat beloofde minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat donderdag 10 november aan de Tweede Kamer.

Tijdens het debat op 10 november gaven kamerleden Henri Bontenbal (CDA) en Chris Stoffer (SGP) aan dat sommige kleine mkb'ers ten opzichte van hun omzet veel verbruiken, maar omdat ze zo klein zijn geen aanspraak kunnen maken op de regeling. Adriaanse beloofde daarop de verbruiksdrempel te laten vervallen.

Tegemoetkoming Energiekosten

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat de minister de verbruiksdrempel schrapt. “Hiermee zijn voornamelijk kleine ondernemers gebaat die vanwege hun omvang eerder geen aanspraak op de regeling konden doen, maar wel gebukt gingen onder de enorm gestegen energiekosten. Het is goed dat de minister oog heeft voor deze groep ondernemers en de regeling hierop aanpast”, aldus de organisaties op de website.

Eerder verlaagde de minister ook al de drempel voor de TEK. In plaats van 12,5 procent moeten mkb-ondernemers nu minimaal 7 procent van hun omzet aan energiekosten kwijt zijn. Volgens de minister komt met deze verlaging 85 procent van de bakkers, 40 procent van de verswinkels (zoals de slager en groenteboer) en 36 procent van de kleine drankproducenten zoals kleine brouwerijen in aanmerking voor de regeling.

Eerste stap

MKB-Nederland noemt deze verlaging een goede eerste stap, maar volgens Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) is de drempel van 7 procent voor veel slagers nog steeds te hoog. NBOV, de brancheorganisatie voor bakkers, pleitte in een brief van 9 november voor een drempel van maximaal 5,5 tot 6 procent. De brancheorganisaties overhandigden voorafgaand aan het debat de petitie 'Laat de winkelstraat niet in de kou staan' aan de Tweede Kamerleden waarmee ze pleitten voor een betere regeling. 

 

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?