Kabinet wil aantal windparken op zee uitbreiden

21 maart 2022 Redactie Vismagazine Pixabay
Foto: Florian Pircher / Pixabay

Het kabinet is van plan om het aantal windparken op zee uitbreiden. Er moeten 750 tot 800 windmolen bijkomen. Hiervoor trekt het kabinet bijna 1,7 miljard euro uit. Urker wethouder Nathanaël Middelkoop noemt het een klap voor de visserij.

Voor de nieuwe windparken wijst het kabinet drie nieuwe gebieden aan op zee en bevestigt twee eerder aangewezen gebieden ten noorden en noordwesten van het land. In totaal moeten de nieuwe gebieden 10,7 gigawatt (GW) windenergie opleveren. Het kabinet bepaalt komende zomer waar de windparken precies komen te liggen. De namen zijn al wel bekend: Nederwiek, Lagelander en Doordewind.

Mijlpaal energietransitie

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, noemt de aanleg van de windparken een “belangrijke mijlpaal in de transitie naar meer duurzame energie”. Hij zegt dat “bij het aanwijzen van de windenergiegebieden zorgvuldig is gekeken naar de andere belangen op de Noordzee zoals scheepvaart, visserij, natuur en defensie.”

Klap voor de visserij

Urker wethouder Nathanaël Middelkoop zegt in de BNR-podcast ‘Newsroom Den Haag’ zich grote zorgen maakt over de aanleg van nog meer windparken, meldt Omroep Flevoland. Hij denkt dat de visserij uiteindelijk de dupe wordt van de uitbreiding. Natuurorganisaties gaan vragen om meer ruimte voor natuur om verdere verindustrialisering van de zee te voorkomen. Dit betekent volgens Middelkoop minder ruimte voor visserij. “Het is wel een klap”, zegt hij.

Bron: Rijksoverheid / Omroep Flevoland

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?