‘Kattenluik’ voor paling in Afsluitdijk

130422 Uitzet glasaal-IMG_2179

De Afsluitdijk gaat dagelijks open voor vis. Vanaf 2015 gaan de deuren van de spuisluizen bij aankomend vloedgetijde eventjes open, zodat de visjes van de Waddenzee onder vrij verval het IJsselmeer in kunnen zwemmen. Rijkswaterstaat heeft dit besloten na de positieve resultaten van een jaar van zogeheten visvriendelijk sluisbeheer.

Het nu en dan openen van de Afsluitdijk is cruciaal voor de palingstand. De glasaaltjes worden geboren in de Sargassozee bij de Bermuda-eilanden en zwemmen 6.000 kilometer met de stroom mee om in zoet water verder op te groeien. De dichte Afsluitdijk is een van de oorzaken van de slechte palingstand in Nederland. De miljoenen palinkjes liggen voor de sluisdeuren te wachten, vooral in de nacht. Gaat de deur op een kier, dan zwemmen de visjes massaal naar binnen. Het beetje zoute water dat binnenstroomt wordt voor lief genomen.

Bij de schutsluizen worden de visjes binnengelaten alsof het scheepjes zijn: Waddenzeedeur open, vis naar binnen, deur dicht, IJsselmeerdeur open.

Rijkswaterstaat werkt naast het sluisbeheer ook aan vispassages waarbij de vissen via een 'kattenluikje' door de Afsluitdijk kunnen zwemmen.