Kees Bazen: "In de stad verschuift verkoop naar vrijdag"

Vismagazine_Kees Bazen_Tholen

Kees Bazen uit Tholen verkoopt vis op verschillende markten in Nederland. Hij signaleert een trend. “In de grote stad verschuift de verkoop steeds meer naar de vrijdag en de donderdag. Op zaterdag hebben de mensen steeds meer te doen. Ze zijn druk met hun kinderen of trekken eropuit”, aldus Bazen.

Personeel

Deze verschuiving levert Bazen één, niet onoplosbaar, praktisch probleem. Namelijk personeel. “Voor ons is het wel lastiger want op zaterdag kunnen we veel makkelijker aan parttimers komen, die doordeweeks naar school gaan. Wel proberen we met regelmaat een BBL-leerling te vinden die bij ons komt werken en leren", zegt Bazen. Verder is het volgens Bazen vooral een kwestie van goed organiseren.

Visspecialist Kees Bazen

De visspecialist is van woensdag tot en met zaterdag op pad met zijn twee luxe verkoopwagens. De nieuwste is anderhalve meter korter dan de oudere. Bazen koos hier bewust voor omdat sommige standplaatsen wat kleiner zijn. Het betekent wel minder verkoopwagen. Beide wagens zijn onder andere voorzien van een gekoelde, uitschuifbare toonbank, een HR oven en een diepvries.

Verse vis

De twee verkoopwagen parkeert Bazen in zijn eigen bedrijfspand. Het pand voldoet aan alle hygiëne-eisen want daar bereidt zijn vrouw Margreeth verschillende visproducten zoals vissoep, visslaatjes en koude buffetten. Kant-en-klaar maaltijden verkoopt Bazen niet vanwege de beperkte houdbaarheid. Hij kiest voor kwaliteit en voor vers. Hij houdt de voorraad klein. "Beter tekort en vers, dan minder verse handel verkopen".

Toekomst van de markt

Bazen koos bewust voor de ambulante handel. Toch is hij niet heel positief over de toekomst van de markt. Dat ligt soms aan het starre beleid en de strenge regels van gemeentes. Op een standplaats heeft Bazen daar minder last van. “Daar ben je gewoon je eigen baas."

Wil je meer weten over Kees Bazen en zijn ambulante handel? Lees het in Vismagazine nummer 4. Nog geen abonnement? Sluit dan een abonnement af.

Lees ook
Boek van Jaap Waasdorp over marktleven

Boek van Jaap Waasdorp over marktleven

Ambulante vishandelaar Jaap Waasdorp heeft een boek geschreven over het marktleven. Op 12 september verschijnt ‘Het bizarre leven van een trotse marktkoopman’. Waasdorp beschrijft op smakelijke wijze hoe hij letterlijk opgroeide in de vishandel en zich ontwikkelde tot een van de kleurrijkste marktlieden van Nederland. In een verteltrant waar zijn stem...

Zwarte Cross en andere festivals als bron van inkomsten

Zwarte Cross en andere festivals als bron van inkomsten

Hans Bomers van de gelijknamige vishandel in Lichtenvoorde is als ambulante handelaar te vinden op zowel weekmarkten, kermissen, festivals als bedrijfsfeesten en partijen. “Beleving wordt steeds belangrijker op evenementen. Dat heeft alles te maken met de opkomst van foodtrucks.” Hans Bomers runt zijn vishandel samen met zijn vrouw Petra en dochter...

Heeren van de Vis introduceren VISwijzer op de markt

Heeren van de Vis introduceren VISwijzer op de markt

Ook op de markt kunnen visliefhebbers gemakkelijker kiezen voor verantwoord gevangen of gekweekte vis volgens de VISwijzer.  Als eerste ambulante vishandel van Nederland heeft Heeren van de Vis samen met Good Fish Foundation de etikettering op orde gebracht. Vanaf zaterdag krijgen klanten bij de kraam in Dordrecht gedetailleerde informatie over de herkomst...