Kees Bazen: "In de stad verschuift verkoop naar vrijdag"

Vismagazine_Kees Bazen_Tholen

Kees Bazen uit Tholen verkoopt vis op verschillende markten in Nederland. Hij signaleert een trend. “In de grote stad verschuift de verkoop steeds meer naar de vrijdag en de donderdag. Op zaterdag hebben de mensen steeds meer te doen. Ze zijn druk met hun kinderen of trekken eropuit”, aldus Bazen.

Personeel

Deze verschuiving levert Bazen één, niet onoplosbaar, praktisch probleem. Namelijk personeel. “Voor ons is het wel lastiger want op zaterdag kunnen we veel makkelijker aan parttimers komen, die doordeweeks naar school gaan. Wel proberen we met regelmaat een BBL-leerling te vinden die bij ons komt werken en leren", zegt Bazen. Verder is het volgens Bazen vooral een kwestie van goed organiseren.

Visspecialist Kees Bazen

De visspecialist is van woensdag tot en met zaterdag op pad met zijn twee luxe verkoopwagens. De nieuwste is anderhalve meter korter dan de oudere. Bazen koos hier bewust voor omdat sommige standplaatsen wat kleiner zijn. Het betekent wel minder verkoopwagen. Beide wagens zijn onder andere voorzien van een gekoelde, uitschuifbare toonbank, een HR oven en een diepvries.

Verse vis

De twee verkoopwagen parkeert Bazen in zijn eigen bedrijfspand. Het pand voldoet aan alle hygiëne-eisen want daar bereidt zijn vrouw Margreeth verschillende visproducten zoals vissoep, visslaatjes en koude buffetten. Kant-en-klaar maaltijden verkoopt Bazen niet vanwege de beperkte houdbaarheid. Hij kiest voor kwaliteit en voor vers. Hij houdt de voorraad klein. "Beter tekort en vers, dan minder verse handel verkopen".

Toekomst van de markt

Bazen koos bewust voor de ambulante handel. Toch is hij niet heel positief over de toekomst van de markt. Dat ligt soms aan het starre beleid en de strenge regels van gemeentes. Op een standplaats heeft Bazen daar minder last van. “Daar ben je gewoon je eigen baas."

Wil je meer weten over Kees Bazen en zijn ambulante handel? Lees het in Vismagazine nummer 4. Nog geen abonnement? Sluit dan een abonnement af.

Lees ook
Limburgse haringkampioen Molenaar scoort

Limburgse haringkampioen Molenaar scoort

Met het oog op de start van het haringseizoen op donderdag 11 juni bracht Vismagazine een bezoek aan de markt in het Limburgse Echt. Daar staat op woensdagmiddag de winnaar van de nationale haringtest in die provincie: Volendammer Vishandel Molenaar. De afgelopen twee jaar won deze de nationale haringtest in Limburg. Het geheim van deze visverkoper...

Marco Buter drukker ondanks coronacrisis

Marco Buter drukker ondanks coronacrisis

Onze oosterburen hebben er een mooie uitdrukking voor: ‘In der Beschränkung zeigt sich der Meister’. Wat dat betreft, bevindt Marco Buter ‘van’ Urk zich in een mooie traditie. Hij ziet zichzelf als specialist in haring, gebakken en verse vis. Iets anders erbij gaan doen, zou afbreuk doen aan de kwaliteit, dus waarom zou je?

Vishandel Brouwer: ‘Haagse markt laat professionaliteit zien’

Vishandel Brouwer: ‘Haagse markt laat professionaliteit zien’

Hoe slaan visverwerkende bedrijven en handelaren zich door de coronatijd? Willem M. den Heijer brengt het voor Vismagazine in woord en beeld in een vierdelige serie. Vandaag aflevering 4: ambulante vishandelaar Peter Brouwer in Den Haag.