KIDV zoekt kansen voor (vervuild) kunststofrecyclaat

afval-plastic-pixabay

Een van de grote vraagstukken bij het realiseren van een circulaire verpakkingsketen is het gebruik van recyclaat. Recyclaat uit huishoudelijk plastic afval is nog steeds van lage kwaliteit en daar een commerciële markt voor vinden blijft een uitdaging. Toch zijn er volop kansen, zo blijkt uit een aantal pilots die het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) op 13 november presenteerde.

Het KIDV voerde het programma Kunststof Verpakkingsafval als Grondstof (KVG) de afgelopen jaren samen met Rijkswaterstaat uit. Het doel was om vraag en aanbod van recyclaat dichter bij elkaar te brengen en de vraag naar primaire grondstoffen te verminderen. Met een flink aantal partners uit de industrie werden vijftien pilots opgezet, met name gericht op de verwerking van gerecycled kunststof verpakkingsafval in nieuwe producten. Vijf van die pilots waren gericht op de toepassing in nieuwe verpakkingen, zoals koffiebekers en pallets. De overige pilots richtten zich op andere producten, zoals speelgoed, straatkolken en grondstof voor 3D-printers.

Lessen voor de industrie

Uit deze praktijkervaring trekt het KIDV een aantal lessen die nuttig kunnen zijn voor fabrikanten die op zoek zijn naar duurzame grondstoffen. Een van die lessen is echter opvallend: beschouw gerecycled kunststof afval niet als 1-op-1 vervanging van virgin plastic. Door vervuiling van de afvalstroom is de kwaliteit immers laag. Deze huishoudelijke kunststofstroom kan vanwege voedselveiligheidsredenen ook niet voor nieuwe voedselverpakkingen worden gebruikt.

Niet circulair

Het programma laat zien dat er nog volop mogelijkheden zijn om iets met de stroom huishoudelijk kunststof afval te doen. Het KIDV ziet vooral kansen in sectoren bouw en infrastructuur en in agrofood, als niet-voedselverpakkingen, transportverpakkingen of consumentenproducten. Dat kan de vraag naar virgin plastic met een paar procenten verminderen, maar echt circulair wordt de keten daardoor niet.

Dossiers
Lees ook
Duurzame vis staat centraal bij Europese culinaire competitie

Duurzame vis staat centraal bij Europese culinaire competitie

Ethic Ocean organiseert in april 2020 het concours Olivier Roellinger, een Europese culinaire competitie voor jonge chefs en studenten. Voor deze nieuwe editie roept de organisatie de kandidaten op om te werken met duurzame vis. Daarom is het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) partner van deze wedstrijd.

Chefs Relais & Châteaux zetten zich in voor duurzame vis

Chefs Relais & Châteaux zetten zich in voor duurzame vis

Elf chefs van het bekende hotel en restaurantlabel Relais & Châteaux gaan zich inzetten voor duurzame vis. Ter inspiratie kwamen ze samen op Texel bij Jef Schuur en Nadine Mögling van hotel restaurant Bij Jef.

Houdbaarheidssensor van papier

Houdbaarheidssensor van papier

Verpakkingen die de houdbaarheid in de gaten houden met een sensor zouden verspilling flink kunnen verminderen. Toch worden ze nog weinig gebruikt. Een sensor die een aantal Britse onderzoekers ontwikkelen zou dat kunnen veranderen.