Kinderen betrekken bij bereiding eten

2 augustus 2021

Nederlandse ouders willen hun kinderen vaker betrekken bij de bereiding van eten. Op deze wijze willen ouders kennis over voedsel overbrengen op hun kroost. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Blue Band.

Volgens het onderzoek vindt 65 procent van de Nederlandse ouders het belangrijk dat hun kind weet wat er op zijn of haar bord ligt. Daar komen ze niet altijd aan toe. De meerderheid van de ouders (59 procent) geeft aan hun kind vaker te willen betrekken bij het bereiden van eten en 35 procent wil hun kind meer kennis over eten meegeven dan ze nu doen. Belangrijkste reden hiervoor is het gebrek aan tijd. 46 procent zou meer tijd willen hebben om samen met hun kind eten te bereiden.  

Kinderen worden graag betrokken bij het eten. Volgens de ouders wil 65 procent nieuwe smaken proberen en meer dan de helft van de kinderen (52 procent) vindt het ouders leuk om meer te weten over eten. Hoewel 75 procent van de ouders het primair als hun eigen taak ziet (en niet die van school) om hun kind kennis over voedsel bij te brengen, is de praktijk weerbarstig. Slechts 37 procent leert hun kind bijvoorbeeld uit welk land gerechten afkomstig zijn, minder dan de helft (47 procent) leert hun kind hoe eten gemaakt wordt (het productieproces) en 41 procent wil hun kind meer betrekken bij het maken van gezonde keuzes dan ze nu doen.

Samen koken

Samen koken is een goede gelegenheid voor kennisoverdracht en dit gebeurt ook. 75 procent van de ouders betrekt hun kind minimaal één keer per week bij de bereiding van het ontbijt en 55 procent doet dit minimaal één keer per week bij de bereiding van het avondeten. Een meerderheid (59 procent) van de Nederlandse ouders wil dit vaker doen. 46 procent van de ouders zou meer tijd willen hebben om samen met hun kind eten te bereiden en 35 procent vindt dat hun kind onvoldoende kennis over voedsel heeft.

Naast kennis over voedsel betrekken ouders hun kinderen ook bij het bereiden van eten omdat dit bijdraagt aan de zelfstandigheid van het kind (65 procent) en omdat het een leuke activiteit is om samen te ondernemen (52 procent). Kinderen mogen vooral helpen bij het wassen van groenten en fruit (79 procent), het roeren en husselen (82 procent) en het kneden (75 procent). Als het gaat om het omgaan met een warmtebron als een gasfornuis of een oven, dan zijn ouders wat voorzichtiger: slechts 38 procent laat hun kinderen hierbij assisteren. Van de ouders die hun kind (bijna) nooit betrekken bij het bereiden van eten, geeft 58 procent aan dat hun kind er geen interesse in heeft en zegt 43 procent dat het te veel tijd in beslag neemt.

Spelenderwijs leren                                              

“Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd betrokken worden bij het bereiden van maaltijden,” zegt Brigitte Wijnveld, Brand Manager bij Blue Band. “Niet alleen om later zelf te kunnen koken, maar ook om te leren waar ingrediënten vandaan komen, uit welk land een gerecht komt, wat gezond en minder gezond is en om verschillende smaken te leren kennen." Om dit te stimuleren komt het merk met de Blue Band Kookclub voor Kids.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?