Kingfish Zeeland B.V. officieel geopend

VIsmagazine_opening Kingfish Nederland

Drs. Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland, opende vrijdag 6 april officieel Kingfish Zeeland B.V. De viskwekerij kweekt de tonijnachtige vis Dutch Yellowtail Kingfish. De Bat: "Innovatie, duurzaamheid en aquacultuur zijn zaken, waar wij als Zeeuwen voorop lopen en trots op zijn. Kingfish Zeeland is daar een goed voorbeeld van".

Voor de opening viste een drone een grote sleutel uit de Oosterschelde. Deze sleutel gebruikte De Bat voor de opening. Met het omdraaien van de sleutel werden de bassins gevuld met Oosterschelde-water. In dit gezuiverde water worden de ‘Kingfish’ vissen opgekweekt.

Duurzaam

De Yellowtail Kingfish wordt gekweekt in gezuiverd Oosterschelde water, ze krijgen organisch voedsel en geen antibiotica. De kweek vindt op duurzame wijze plaats met groene energie. Inmiddels is de Dutch Yellowtail beloond met het Groene Label van de Good Fish Foundation en is ook won de Horecava Innovation Award 2018.

Eigenaar Ohad Maiman zei tijdens de opening dat de realisatie van dit grootschalige project mede te danken is aan de medewerking van de provincie  Zeeland, de gemeente Noord-Beveland en alle toeleveranciers. Ook vertelde hij dat hij toevallig in contact kwam met Kees Kloet, een professional op het gebied van binnendijkse kweek en nu als operationeel manager van Kingfish opereert. Beider contacten waren de basis van de oprichting van Kingfish Zeeland B.V.

Succesvolle eerste kweek

 

De eerste kweek van de Yellowtail Kingfish vond vanaf juni 2017 plaats in het bijgebouw op het terrein van Kingfish Zeeland. Deze kweek was zo’n succes dat de directie van de kwekerij besloten heeft de vis een half jaar eerder (17 oktober 2017) dan gepland te introduceren aan de pers en inkopers.

Tijdens de officiële opening presenteerde ambassadeur-kok Mart Scherp van restaurant Scherp uit Middelburg, diverse amuses met de gekweekte vis. De vis is volgens Mart Scherp zeer bijzonder en veelzijdig te bereiden: “De vis kan gerookt worden, zoals zalm, kort gegrild/gebakken in pan of op BBQ, rauw als tartaar, dungesneden en gemarineerd, als Sashimi, of als Ceviche kort gegaard in citrus”.

Lees ook
‘Kreeft is een puur en onbewerkt product’

‘Kreeft is een puur en onbewerkt product’

Duurzame productie staat centraal bij de vissers en handelaren in kreeft, zo blijkt uit een rondgang. Door schaarste, quota’s en oplopende brandstofprijzen schieten de prijzen evenwel omhoog. Maar kreeft blijft een onverminderd populair product. Vandaag het derde deel van deze rondvraag met Jelle Pasterkamp van Oromar.

Visbranche in de media - week 19

Visbranche in de media - week 19

Winst voor zalmkweker Mowi, protesten tegen mosselboerderij Colruyt gaan door en kreeftennetten na 2,5 jaar opgevist. Wat lazen we deze week over de branche in andere media?

Visbranche in de media - week 18

Visbranche in de media - week 18

Problemen voor de Nederlandse kottervloot, de viskwekerij van Kingfish Nederland en de Zeeuwse Oesterzusjes. Wat kwam er deze week over de visbranche voorbij in andere media.