Tonijn-alternatief Kingfish Zeeland eerder op de markt

Kingfish Zeeland

De bouw van de nieuwe viskwekerij van Kingfish Zeeland gaat zeer voorspoedig. Het bedrijf verwacht deze zomer de nieuwe viskwekerij in Colijnsplaat te kunnen openen. Dit betekent dat hun kweekvis in de herfst op de markt komt. Ohad Maiman (algemeen directeur) en Kees Kloet (operationeel directeur) vertellen aan PZC dat dit een half jaar eerder dan gepland is.

Voormalige oesterkwekerij

De tijdwinst dankt Kingfish Zeeland aan de overname van een voormalige oesterkwekerij op het terrein van de nieuwbouw. De relatief nieuwe hal van de kwekerij kan als kraamkamer gebruikt worden. Ook zijn noodzakelijke voorzieningen, zoals een pomp die zout water uit de Oosterschelde haalt, al aanwezig.

Yellowtail kingfish

Kingfish Zeeland kweekt Yellowtail kingfish. Deze vis zwemt normaal in de Zuidelijke Oceaan bij Australië. Het is een roofvis die verwant is aan de makreel. Volgens Kingfish Zeeland is de vis een goed alternatief voor tonijn. Het bedrijf wil over 1,5 jaar zo’n 200.000 vissen per jaar kweken.

Duurzaamheid

Kingfish Zeeland heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Door hun gesloten watersysteem kunnen ze 99 procent van het water hergebruiken. Ook wil het bedrijf eigen energie opwekken met een windturbine en zonnepanelen.

Lees ook:

 
Lees ook
Visbranche in de media - week 18

Visbranche in de media - week 18

Problemen voor de Nederlandse kottervloot, de viskwekerij van Kingfish Nederland en de Zeeuwse Oesterzusjes. Wat kwam er deze week over de visbranche voorbij in andere media.

Veiling eerste Oosterscheldekreeft brengt 42.500 euro op voor Maag Lever Darm Stichting

Veiling eerste Oosterscheldekreeft brengt 42.500 euro op voor Maag Lever Darm Stichting

Radiomaker en muzikant Edwin Evers veilde 31 maart in de visafslag van het Zeeuwse Colijnsplaat de eerste Oosterscheldekreeft. De opbrengst was 42.500 euro voor de Maag Lever Darm Stichting. Aquamossel-Triton uit Yerseke is de gelukkige eigenaar van de bijna 2 kilo wegende kreeft.

Fish Tales introduceert Fair Trade MSC tonijnsalades

Fish Tales introduceert Fair Trade MSC tonijnsalades

Fish Tales, de Amsterdamse food scale-up voor duurzame vis, voegt een nieuw product toe aan het assortiment, Fair Trade MSC tonijnsalades. Deze tonijnsalades bevatten niet alleen duurzaam gevangen en verwerkte tonijn, ook zijn deze FairTrade gecertificeerd.