Kleinere vissen door klimaatverandering

25 augustus 2017

Onderzoekers verwachten dat vissen door klimaatverandering zo'n 20-30 procent kleiner worden. Vissen stoppen met groeien omdat er te weinig zuurstof in het water zit. Dat staat in het blad Global Change Biology.

Doordat de oceanen warmer worden, versnelt de stofwisseling en hebben vissen meer zuurstof nodig. Door de klimaatverandering het zuurstofgehalte in het water af. Hierdoor komt er een moment dat de kieuwen van de vis niet meer voldoende zuurstof kunnen regelen. De kieuwen groeien minder snel dan de rest van het lichaam. Dat wordt een problemen als het water warmer wordt en vissen meer zuurstof nodig hebben. Het resultaat is dat de vissen stoppen met groeien.

Gill-Oxygen Limitation Theory

Dit is de ‘Gill-Oxygen Limitation Theory' – kortweg GOLT – genoemd. Op basis van deze theorie voorspellen de onderzoekers dat vissen bij verdere opwarming van de aarde uiteindelijk wel 30 procent kleiner kunnen worden. Dit verschilt per soort. Een actieve vis als tonijn verbruikt meer energie en zuurstof en zal daardoor sneller krimpen.

Dit alles kan grote gevolgen hebben voor de visserij. En ook kunnen ecosystemen compleet veranderen als de ene soort sneller krimpt dan de andere.

Altijd op de hoogte blijven?