‘Onze kleinkinderen eten geen wilde vis meer’

120704  Zeeverse vismarkt

Jonge visjes belanden per ongeluk in een vissersnet en mogen niet meer terug het water in. Zo kan een kabeljauw van een jaar oud nooit uitgroeien tot een kabeljauw van een jaar of 9 die we normaal gesproken op ons bord hebben. “Als het zo doorgaat, eten onze kleinkinderen nooit wilde Noordzeevis”, waarschuwt Wil van Merkensteijn van Schmidt Zeevis.

Door Marjolein Streur - Foodlog

Sinds de invoering van de aanlandplicht – dat vissers hun bijvangst niet meer in zee mogen terugspoelen – schieten de initiatieven om iets met die vissen te doen uit de grond. Restaurants zetten wijting, schar en hondstong op de kaart en supermarkten gaan dergelijke vissen verkopen. Zo lijkt de hele bijvangst geen probleem te zijn. Maar dit is slechts de commerciële kant van het verhaal.

Vissen worden niet meer oud genoeg

Bijvangst heeft ook een niet-commerciële kant. Dat is de bijvangst die niet geschikt is voor consumptie. Wil van Merkensteijn van Schmidt Zeevis legt uit: “Dit zijn de discards; die moeten mee aan land en worden daar vernietigd met rode verf. Als je gaat kijken wat voor visjes dat zijn, dan zie je dat een groot deel daarvan jonge visjes zijn, die nog te klein zijn om gegeten te worden, of vis met kuit. Als je de vissen met kuit en de jonge vissen vernietigt, hoe krijgen we dan ooit nog vissen die 8, 9, 10 jaar of ouder zijn? De wilde kabeljauw die wij eten, die je in een restaurant krijgt en die in de supermarkt ligt, dat zijn vissen die zo’n 9 jaar oud zijn. Een tong van een pond is tussen de 8 en 10 jaar oud. Maar de vissen krijgen niet eens meer de kans om die leeftijd te halen.”

‘Denk toch eens na’

Van Merkensteijn kan het niet genoeg herhalen: we moeten ons hier heel erg zorgen over maken. “Voorheen mocht je de ondermaatse vis terugspoelen in de zee. 20 procent van de bijvangst ging dood en komt in het ecologisch systeem voor andere vissen, zeehonden, zeeleeuwen en zeemeeuwen. 80 procent blijft gewoon leven en krijgt de kans om groter te groeien. Nu wordt 100 procent vernietigd, denk daar toch eens over na.”*

Maar de Nederlandse consument snapt niets van vis volgens Van Merkensteijn. “Nederlanders zijn al geen viseters. Er zitten graatjes in en dat vinden ze niet lekker. En duurzaam gevangen vis is daarbij dan ook nog eens duur en daar wil de gemiddelde Nederlander dan helemaal niet aan.”

Kweekvis in de toekomst

Wat gebeurt er als er niets verandert? “Dan eten onze kinderen en kleinkinderen geen wilde Noordzeevis meer, alleen nog maar kweekvis”, aldus Van Merkensteijn. Kweekvis heeft ook zijn nadelen. ‘Industrieel gekweekte exemplaren bevatten heel wat contaminanten (vervuilers), waaronder pcb's en dioxines’, meldde KnackEerder meldden we op Foodlog al dat in 2030 tweederde van de vis uit hoogproductieve houderij komt. Tijd om actie te ondernemen vindt Van Merkensteijn: “Ik ga het niet meer meemaken dat die aanlandplicht wordt afgeschaft. Maar de jonge mensen van nu moeten gaan protesteren en actie ondernemen zodat die regel wordt doorgestreept. Alleen dan kunnen onze achterkleinkinderen ook nog wilde vis eten.”

Dergelijke percentages gaan rond in de viswereld. Er zijn nog te weinig goede onderzoeken naar gedaan. Wel toonde een Noors onderzoek aan dat verreweg het grootste deel van de levende bijvangst alsnog dood gaat als de kleine vissen weer overboord worden gezet. De teruggegooide bijvangst komt voor 100 procent ten goede aan de maritieme voedselkringloop. Het is natuurlijk visvoer en vervangt de levende vissen, die aldus worden uitgespaard en kunnen groeien. Alleen al om die reden mag de aanlandplicht een onhandige beleidsmaatregel heten.

Lees ook
‘Spannend om recept voor kookboek te bereiden’

‘Spannend om recept voor kookboek te bereiden’

nze Noordzee heeft volop lekkere vis te bieden. Stichting Noordzeevis uit Scheveningen bracht daarom een kookboek uit: ‘Noordzeevis uit Scheveningen; Verse vangst voor een nieuwe generatie’. Studenten van onder andere SVO vakopleiding food bedachten recepten voor het kookboek, dat jongeren kennis laat maken met bekende en minder bekende vissen uit de...

Meer Noordzeevis op het (restaurant)bord

Meer Noordzeevis op het (restaurant)bord

De roep om meer Noordzeevis te eten, klinkt al geruime tijd. Verschillende partijen promoten deze onbekende en onbeminde vis. Stichting Noordzeevis uit IJmuiden en Scheveningen proberen (jonge) consumenten, horeca en viswinkels te bereiken. NorthSeaChefs stimuleert chefs om onbekende Noordzeevissen als heek, wijting en pieterman op de menukaart te zetten.

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe voor zorgpersoneel

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe voor zorgpersoneel

De traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe stond gepland voor donderdag 11 juni, maar dit event kan vanwege het coronavirus niet doorgaan. Daarom komt het Nederlands Visbureau met een alternatief. De eerste haringen gaan naar het zorgpersoneel.