Koken met vis uit blik

Vis uit blik 2

Seafood chef en auteur Bart van Olphen presenteerde vrijdag 15 februari zijn nieuwste boek Vis uit blik 2. Gastchef Robert Kranenborg nam het eerste exemplaar in ontvangst tijdens een canned seafood lunch bij The Can Bar in Amsterdam.

Het nieuwe boek van Van Olphen is een ode aan duurzaam gevangen vis uit blik. In Vis uit blik 2 toont hij de verrassende culinaire mogelijkheden en de eindeloze variatiemogelijkheden van vis uit blik. Denk bijvoorbeeld aan ansjovisdumplings, risotto met paddenstoelen en makreel, pita met mas uni of waterkerssalade met krab en venkel. "De kwaliteit van vis uit blik doet niet onder voor die van verse vis én het is supermakkelijk om mee te koken", zegt Van Olphen.

Vis uit blik

Steeds meer restaurants in wereldsteden als New York, Londen en Barcelona hebben topkwaliteit vis-in-blik, ofwel ’canned seafood gourmet’, op de kaart staat. Deze trend grijpt terug op de rijke visconservencultuur zoals die in Spanje en Portugal al eeuwen bestaat. In Amsterdam opende eind vorig jaar The Can Bar. Dit restaurant serveert luxe vis uit blik.

Vis uit blik 2 bevat meer dan veertig recepten waarbij verse ingrediënten worden gecombineerd met onder andere tonijn, zalm, krab, makreel en sardines uit blik. De receptfoto’s zijn van David Loftus, bekend van onder andere Jamie Olivers boeken.

Duurzaam

Naast veel kookplezier biedt het boek een kijkje in de levens van vissers die met respect voor de natuur vissen. Van Olphen zet zich al jaren in voor de consumptie van duurzaam gevangen vis. Zijn reizen naar visserijgemeenschappen over de hele wereld inspireren hem om visproducten met een verhaal te ontwikkelen.

Vis in blik, mits duurzaam gevangen, is zowel smakelijk als goed voor mens en planeet. Met moderne bliktechnieken is vis tot wel vijf jaar lang houdbaar. Visoverschotten die aan land worden gebracht, kunnen worden ingeblikt en hoeven daardoor niet verloren te gaan. In zijn nieuwe boek gaat Van Olphen ook dieper in op vragen als: Welke soort tonijn tref je aan in blik? Wat betekenen de vele keurmerken voor visconserven eigenlijk? Van MSC en hengel gevangen, tot (misleidende) keurmerken als dolphin safe en responsible catch? Vis in blik of in een pot? En: wanneer kies je blikvis in water of in zonnebloemolie?

Vis uit blik 2_perspresentatie Bart van Olphen

Visexpert en auteur Bart van Olphen schreef vele kookboeken. Vis uit blik 2 is al zijn negende kookboek. In 2014 kwam Vis uit Blik uit, dat meteen werd genomineerd voor Kookboek van het Jaar. Voor zijn Instagram- en YouTubekookvideo’s reist hij de hele wereld rond om op bijzondere locaties zijn populaire kookvideo’s op te nemen en visliefhebbers te inspireren. Hij is de enige Nederlandse chef die met zijn YouTubekanaal Bart’s Fish Tales deel uit maakt van Jamie Oliver’s FoodTube, met 4.1 miljoen abonnees het grootste online videoplatform ter wereld. Van Olphen brengt onder het merk Fish Tales duurzaam gevangen vis op de markt.

Vis uit blik 2 is verkrijgbaar bij Boek-plus, de online boekhandel die meer dan 70.000 titels binnen 24 uur kan leveren zonder verzendkosten.

Lees ook
MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

Veel mensen eten graag vis. Het is gezond en lekker. Maar niet alle vissoorten zijn verantwoord om te eten. Er is sprake van overbevissing of niet-duurzame vismethoden. Kies daarom bewust. Om hier extra aandacht voor te vragen organiseren MSC en ASC van 23 tot en met 29 september voor de zesde keer Bewuste Visweek.

Nieuwe krabbenfuik moet walvissen beschermen

Nieuwe krabbenfuik moet walvissen beschermen

Californische krabvissers testen momenteel een nieuw lijnloos visgerei. De vissers ontwikkelden deze nieuwe krabbenfuik samen met marien biologen en technici om de bedreigde bultrugwalvissen voor de kust te beschermen. Dat meldt The New Food Economy. De Bultrugwalvissen migreren ieder jaar van de tropische wateren bij Mexico en Centraal Amerika naar...

De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

Duurzaamheid staat centraal bij Fish Tales. Het Amsterdamse bedrijf gebruikt alleen 100 procent gecertificeerde vis. Het gaat goed met het bedrijf. In Nederland zijn de producten exclusief te koop bij Albert Heijn en ook in Duitsland gaat het goed. En nu richt Fish Tales zich op de Verenigde Staten.