Kokkels sterven door warmte

Vismagazine_kokkelsterfte

De warmte van de afgelopen weken is slecht geweest voor de kokkels in de Waddenzee. Op het wad is er, evenals vorig jaar, sprake van massale kokkelsterfte. Dat meldt Omrop Fryslân.

Jouke Visser vertelt aan Omrop Fryslân dat hij nog nooit zo'n grote kokkelsterfte heeft meegemaakt. Hij denkt dat er op het oostelijk Wad zo'n 80 procent van de kokkels is gestorven. Op het westelijk Wad is dit zo'n 60 tot 70 procent.

De oorzaak is waarschijnlijk de warmte. Een Portugese studie stelde in 2015 vast dat 100 procent van de kokkels stierf als ze zes uur lang werden blootgesteld aan een temperatuur van 35°C. In 2018 liepen de watertemperaturen hoog op. Toen stierf meer dan 60 procent van de kokkels in de Waddenzee. Voor dit jaar zijn er nog geen cijfers bekend, maar het was warmer dan vorig jaar.

Visser is niet optimistisch. Hij verwacht dat hij in september nog wel wat te kunnen te vangen, maar dat zal nooit veel zijn. "Zoals het nu lijkt, is een voorraad van vier jaar compleet verdwenen. Er moet nu eerst weer een nieuwe zaadval komen en niet nog eens heel warm weer. Want als dat de tendens is, is dat een ramp voor de sector", aldus Visser op Omrop Fryslân.

Bron: Omrop Fryslân

Foto: Wikimedia

Lees ook
Problemen rondom de aanvoer van mosselen

Problemen rondom de aanvoer van mosselen

De mosselsector ervaart problemen met de aanvoer van mosselen. De mosselen in Oosterschelde worden verstikt door schuimalg, terwijl de mosselen in de Waddenzee nog niet consumptierijp zijn. Mosselkwekers en -handelaren verwachten dat er veel minder mosselen aan wal gaan komen dan in 2018.

Project Waddentools - Swimway Waddenzee

Project Waddentools - Swimway Waddenzee

Er bestaan al langere tijd zorgen over de verarmde visstand in de Waddenzee. Het project Waddentools - Swimway Waddenzee moet hier meer inzicht in geven. Het doel is om beheermaatregelen te vinden waarmee de visstand kan worden hersteld. Door een bijdrage vanuit het Waddenfonds kan dit project nu van start gaan.   "We meten al bijna 50 jaar...

Symposium traditionele visserij op Zuiderzee en Waddenzee

Symposium traditionele visserij op Zuiderzee en Waddenzee

Op zaterdag 19 januari organiseert de Werkgroep Maritieme Geschiedenis van de Fryske Akademy op zaterdag 19 januari 2019 het symposium traditionele visserij op de Zuiderzee en de Waddenzee. Traditionele visserij Jollen, kwakken, schokkers, botters, aken en blazers. Het zijn allemaal namen van scheepstypen waarmee werd gevist in de voormalige Zuiderzee...