Kokkels sterven door warmte

Vismagazine_kokkelsterfte

De warmte van de afgelopen weken is slecht geweest voor de kokkels in de Waddenzee. Op het wad is er, evenals vorig jaar, sprake van massale kokkelsterfte. Dat meldt Omrop Fryslân.

Jouke Visser vertelt aan Omrop Fryslân dat hij nog nooit zo'n grote kokkelsterfte heeft meegemaakt. Hij denkt dat er op het oostelijk Wad zo'n 80 procent van de kokkels is gestorven. Op het westelijk Wad is dit zo'n 60 tot 70 procent.

De oorzaak is waarschijnlijk de warmte. Een Portugese studie stelde in 2015 vast dat 100 procent van de kokkels stierf als ze zes uur lang werden blootgesteld aan een temperatuur van 35°C. In 2018 liepen de watertemperaturen hoog op. Toen stierf meer dan 60 procent van de kokkels in de Waddenzee. Voor dit jaar zijn er nog geen cijfers bekend, maar het was warmer dan vorig jaar.

Visser is niet optimistisch. Hij verwacht dat hij in september nog wel wat te kunnen te vangen, maar dat zal nooit veel zijn. "Zoals het nu lijkt, is een voorraad van vier jaar compleet verdwenen. Er moet nu eerst weer een nieuwe zaadval komen en niet nog eens heel warm weer. Want als dat de tendens is, is dat een ramp voor de sector", aldus Visser op Omrop Fryslân.

Bron: Omrop Fryslân

Foto: Wikimedia

Lees ook
Vissers Waddenzee verenigen zich in Waddenzeevisserij Platform

Vissers Waddenzee verenigen zich in Waddenzeevisserij Platform

Verschillende visserijorganisaties die actief zijn in de Waddenzee hebben zich verenigd in het Waddenzeevisserij Platform. Dit nieuwe platform overlegt namens alle organisaties met de overheid en natuurorganisaties. Addy Risseeuw van PO Mosselcultuur is de voorzitter.

Nieuwe exotische worm aangetroffen in Waddenzee

Nieuwe exotische worm aangetroffen in Waddenzee

Duitse en Nederlandse biologen hebben geconstateerd dat een nieuwe exotische worm zich heeft gevestigd in de Waddenzee. Deze parasitaire worm doorboort de schelpen van de Japanse oester en kan voor problemen zorgen bij oesterkwekers. Dat schijven de wetenschappers in Marine Biodiversity.

Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Garnalenvissers hebben de afgelopen jaren veel meer gevist in beschermde natuurgebieden dan volgens hun vergunning mocht. In de Waddenzee en de Noordzeekustzone mochten ze maximaal 130.000 uur vissen, het werd zowel in 2017 als 2018 meer dan 200.000 uur. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van de NOS.