Koning en minister bezoeken Seafarm’s duurzame mesheftenschip

19 december 2022 Redactie Vismagazine

Hoog bezoek bij Seafarm. Koning Willem-Alexander en minister Piet Adema bekeken 15 december het nieuwe duurzame mesheftenschip en kregen uitleg over de achtergrond. Adri Bout vertelde over het technisch ontwerp.

Padmos bouwde in opdracht van Seafarm een geheel nieuw vaartuig voor de visserij op scheermessen. Het schip speelt in op actuele thema’s als klimaatverandering en stikstofproblematiek. Wat betreft energieverbruik behaalt het nieuwe vaartuig een substantiële reductie en de emissie van stikstof vermindert met 96 procent. Deze energiebesparing en emissiereducties worden behaald door de toepassing van technieken zoals elektrische voortstuwing met een vermogen van ruim 400kW (545 PK), nabehandeling van uitlaatgassen en vissen met een airlift systeem.

Nieuw schip

Als oud visserman, techneut en vernieuwend denker is Adri Bout erg tevreden met het nieuwe schip: “Het benadert wat mijn droom van het ideale schip zou zijn. Ermee varen is gewoon zalig. Alles gaat elektrisch.” Uitgangspunt voor deze innovatie was de noodzaak voor betere arbeidsomstandigheden, minder energieverbruik, minder milieubelasting en lagere kosten.

“Met ieders jarenlange ervaring is de totale werkwijze in detail tegen het licht gehouden: het gehele systeem om vis te verwerken, te sorteren en levend te houden. Ook het voortstuwing en deining compensatie systeem werken nu geheel automatisch en computergestuurd. Het vistuig is nieuw ontworpen en levert meer vangst met minder energie.”

Airlifting

Het schip is voorzien van een airlift systeem om te vissen. Airlifting zorgt dat de mesheften met behulp van de opwaartse kracht van luchtbelletjes omhoog naar het schip worden gebracht. Dit systeem kreeg een nieuw ontworpen luchtinjector en slangen, wat een energiereductie van 25 procent opleverde. Airlifting vermindert breuk aan de mesheften, en reduceert dus stress. Nu ook de leefbassins opnieuw ontwikkeld zijn resulteert dit in een schelp die later beter zandvrij gemaakt kan worden. En juist daar is het Seafarm om te doen. “Dit is precies waar de huidige markt om vraagt”, aldus Dave Bout.

Mesheften worden vooral aan de Zeeuwse Noordzeekust gevist. Seafarm vist dagelijks op bestelling en ziet de markt groeien. De veelzijdige schelp wordt steeds bekender bij restaurateurs en particulieren. Op het bedrijf in Kamperland worden de mesheften door Seafarm zelf verwerkt, verkocht en getransporteerd naar de groothandelsmarkten. Overigens krijgt Seafarm veel waardevolle feedback uit hun eigen restaurant, gelegen aan de Jacobahaven naast de Oosterscheldekering.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?