Koning de visspecialist fileert gekweekte Bluefin tonijn

Bluefin tonijn

Koning de Visspecialist uit Amstelveen organiseert op vrijdag 10 november een 'groots' evenement. Ondernemers Nico Schokker en Jan Tol gaan op het plein voor de winkel een grote, duurzaam gekweekte Bluefin tonijn fileren. De tonijn weegt zo'n 250-300 kilo.

Bluefin tonijn

De populatie van de Bluefin tonijn staat onder druk. Door onder meer de wereldwijde sushi consumptie was de vraag naar deze tonijn zo groot, dat deze zonder ingrijpen uit zou sterven. Daarom is de vangst van wilde Bluefin tonijn streng gereguleerd. Gekweekte Bluefin tonijn biedt een goed alternatief.

Koning de Visspecialist haalt een grote gekweekte Bluefin tonijn naar Nederland zodat mensen deze duurzame vis kunnen proeven. Zo kunnen zij ervaren dat de kwaliteit niet onder doet voor de wilde Bluefin tonijn. Als consumenten kiezen voor gekweekte variant kan de populatie van de wilde Bluefin tonijn weer toenemen.

ICCAT

De Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijn (ICCAT) verantwoordelijk voor het beheer van tonijn en vergelijkbare soorten in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Met een systeem van elektronische documentatie wordt de hoeveelheid gevangen en verhandelde blauwvintonijn geregistreerd.

Ook elke gekweekte Bluefin tonijn moet een ICCAT-certificaat hebben. Met dit certificaat kunnen de gegevens van de tonijn worden opgevraagd. Deze traceerbaarheid waarborgt de kwaliteit.

Live fileren

Het evenement van Koning de Visspecialist is niet alleen bijzonder vanwege de grote tonijn. Ook het live fileren gebeurt in Nederland niet vaak. Door dit te laten zien aan de bezoekers, krijgen zij inzicht in het verwerkingsproces van een tonijn. Ook toont het fileren het ambacht van de visspecialist.

Lees ook
Denemarken bevriest uitbreiding viskweek in zee

Denemarken bevriest uitbreiding viskweek in zee

Denemarken besloot afgelopen maandag geen uitbreiding meer te willen van zijn viskwekerijen op zee. Kweek in open zee geldt voor milieuorganisaties als schadelijk voor het milieu.

De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

Duurzaamheid staat centraal bij Fish Tales. Het Amsterdamse bedrijf gebruikt alleen 100 procent gecertificeerde vis. Het gaat goed met het bedrijf. In Nederland zijn de producten exclusief te koop bij Albert Heijn en ook in Duitsland gaat het goed. En nu richt Fish Tales zich op de Verenigde Staten.

Unilever streeft naar duurzame garnalenvangst

Unilever streeft naar duurzame garnalenvangst

De kroepoek van Unilever-merk Conimex wordt gemaakt van garnalen gevangen door kleinschalige vissers in de Javazee. Unilever besloot samen met partner Intersnack om concrete stappen te zetten om deze garnalenvangst te verduurzamen. "Het doel is om binnen 3 jaar alle garnalen voor Conimex-kroepoek 100% traceerbaar en duurzaam te vangen". De kroepoek...