Kreeften en andere ongewervelde dieren voelen pijn

Kreeft_Zeeuwse persreis 2019_foto Petra

In Groot Britannië vallen ongewervelde dieren als kreeften, krabben en garnalen voortaan onder de dierenwelzijnwet. Volgens onderzoek van de London School of Economics and Political Science kunnen de  dieren pijn ervaren.

Ongewervelde dieren zijn volgens de onderzoekers 'sentient beings'. Ze hebben gevoelens en bewustzijn. Ze beschikken over een complex centraal zenuwstelsel en zijn dus in staat om pijn te ervaren. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie na het bestuderen van meer dan 300 studies over ongewervelde dieren.

Verbod op levend koken kreeft

Voor de Britse regering is het reden om deze dieren voortaan onder de dierenwelzijnswet te laten vallen. Sinds de Brexit zijn de Britten bezig met het hervormen van deze wet. Dit besluit heeft nog geen gevolgen voor de visserij en restaurant. Maar de Britse media gelooft dat er uiteindelijk een verbod op het levend koken van kreeften gaat komen.

Nederland

Ook Nederland is er discussie over het levend koken van kreeften. De Partij voor de Dieren zet zich hier al jaren voor in. In 2018 haalde hun motie het net niet in de Tweede Kamer. Een woordvoerder van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat aan RTL Nieuws naar het Britse onderzoek te kijken. "Het is goed dat hier meer onderzoek gedaan wordt."

Bron: Gov.UKRTL Nieuws

Lees ook
Superlijst Dierenwelzijn: Supermarkten hebben te weinig aandacht voor dierenwelzijn

Superlijst Dierenwelzijn: Supermarkten hebben te weinig aandacht voor dierenwelzijn

Supermarkten doen nog te weinig om het aandeel diervriendelijkere producten te vergroten en leggen hiervoor de verantwoordelijkheid bij de klanten. Dat blijkt uit het onderzoek Superlijst Dierenwelzijn naar in hoeverre supermarkten een voedingspatroon stimuleren dat bijdraagt aan een beter dierenwelzijn.

Krabbenvlees uit kleinere soorten

Krabbenvlees uit kleinere soorten

Goed nieuws voor vissers, de schaal- en schelpdiersector en de vishandel. Ondernemer Mark Soetman ontwikkelde in samenwerking met de Stellendamse bedrijven Wetec en GP Stainless een nieuwe krabbenvleesmachine. Die oogst krabvlees uit kleinere, nauwelijks marktwaardige soorten. Zes vragen aan Mark Soetman over deze vondst.

Jan van de Krent Visspecialiteiten heeft voorliefde voor kreeft

Jan van de Krent Visspecialiteiten heeft voorliefde voor kreeft

Saskia Remmelink en dochter Janneke runnen in Zutphen Viswinkel ‘Jan van de Krent Visspecialiteiten’. Het assortiment wordt dagelijks aangeleverd door groothandel Dutch Canadian Foodline. Bijzonder is dat aan het roer daarvan de andere helft van het gezin staat: Jan en Teun. Groothandel en winkel zijn fysiek met elkaar verbonden.