In Groot Britannië vallen ongewervelde dieren als kreeften, krabben en garnalen voortaan onder de dierenwelzijnwet. Volgens onderzoek van de London School of Economics and Political Science kunnen de  dieren pijn ervaren.

Ongewervelde dieren zijn volgens de onderzoekers 'sentient beings'. Ze hebben gevoelens en bewustzijn. Ze beschikken over een complex centraal zenuwstelsel en zijn dus in staat om pijn te ervaren. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie na het bestuderen van meer dan 300 studies over ongewervelde dieren.

Verbod op levend koken kreeft

Voor de Britse regering is het reden om deze dieren voortaan onder de dierenwelzijnswet te laten vallen. Sinds de Brexit zijn de Britten bezig met het hervormen van deze wet. Dit besluit heeft nog geen gevolgen voor de visserij en restaurant. Maar de Britse media gelooft dat er uiteindelijk een verbod op het levend koken van kreeften gaat komen.

Nederland

Ook Nederland is er discussie over het levend koken van kreeften. De Partij voor de Dieren zet zich hier al jaren voor in. In 2018 haalde hun motie het net niet in de Tweede Kamer. Een woordvoerder van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat aan RTL Nieuws naar het Britse onderzoek te kijken. "Het is goed dat hier meer onderzoek gedaan wordt."

Bron: Gov.UKRTL Nieuws

Altijd op de hoogte blijven?