De Kromme Watergang wint Gardener’s Award

Vismagazine_De Kromme Watergang

Het Zeeuwse restaurant De Kromme Watergang won 29 juni de QL Hering Berlin Gardener’s Award 2018. Chef-kok Edwin Vinke nam samen met zijn partner Blanche Vinke en haar vader Louis van Eetveldt de prijs - twee speciaal door de eigentijdse porseleinfabrikant Hering Berlin in goud handbeschilderd porseleinen gedenkborden - in ontvangst. QL Hotels & Restaurants en Hering Berlin reiken deze prijs jaarlijks uit.

Zilte tuin

De Kromme Watergang heeft een zogenaamde zilte tuin. Deze ligt vlakbij het restaurant en net voor de dijk, waarachter de Westerschelde uitmondt in de Noordzee. "Onze tuin begon ooit als een sociaal project" vertelt Vinke. "Nu is het een van de pijlers van onze keuken. De vruchtbare grond van de één hectare grootte tuin maakt deel uit van een micro-klimaat dat alleen in Zeeuws-Vlaanderen heerst. Dit verschijnsel zorgt ervoor dat de zeelucht haar zilte smaak afgeeft aan de gewassen die we in onze tuin verbouwen.

"Wat nu tuin is, was vroeger nog zee", vervolgt Vinke. "In de loop der jaren heeft de mens de aarde hier opgehoogd met tien meter klei. Daaronder ligt dus nog gewoon een zeebodem, een zandplaat. De grond is hier ook nog eens heel erg schoon. Dat komt omdat het hier pas heel laat is ingepolderd. Daardoor zitten we op zeer vruchtbare kleigrond. Alles groeit hier ook. Ik haal mijn zaaigoed van over de hele wereld; uit Japan krijgen we mierikswortel en sojabonen en uit Peru huacatay, een muntsoort."

Tuinman

Vinke’s tuinman is zijn schoonvader Louis van Eetveldt. Van Eetveldt was jarenlang visleverancier en ging na z’n pensioen aan de slag het tuinieren. Hein van Beek, founder of QL Hotels & Restaurants: ‘De interactie tussen een chef en tuinier, die samen streven naar de beste kwaliteit, innovatieve smaken en gerechten, gemaakt met prachtige ingrediënten, dat is wat dit tuinteam aan elkaar bindt. En daarom verdient het team van De Kromme Watergang deze prijs als geen ander.’

De Kromme Watergang

De Kromme Watergang vierde op 11 maart jongstleden haar 25-jarig jubileum. Sinds 2011 is het restaurant uit het Zeeuwse Hoofdplaat bekroond met twee Michelinsterren. De eerste ster werd in 2005 behaald. De Kromme Watergang is aangesloten bij QL Hotels & Restaurants, een collectie van ruim 135 onafhankelijke kleinschalige en authentieke hotels en restaurants in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen en Zweden.

 
Lees ook
Eerste Oosterscheldekreeft naar Simonis

Eerste Oosterscheldekreeft naar Simonis

De veiling van de eerste Oosterscheldekreeft op de vismijn van Colijnsplaat bracht € 22.500 op voor War Child. Vishandel Simonis uit Scheveningen bracht het laatste bod uit en ging met de kreeft van 2 kilogram aan de haal. Onder leiding van gelegenheidsveilingmeester en sterrenchef Edwin Vinke van De Kromme Watergang, bijgestaan door Johan van Nieuwenhuizen...

De Kromme Watergang is het Beste Visrestaurant

De Kromme Watergang is het Beste Visrestaurant

De Restaurant Awards 2018 werden 30 januari uitgereikt. Een van de categorieën was het Beste Vis Restaurant. Deze prijs ging voor de derde keer in vier jaar tijd naar De Kromme Watergang in het Zeeuwse Hoofdplaat. De andere genomineerden waren Visaandeschelde in Amsterdam, Spetters in Breskens, Pure C in Cadzand en Zeezout in Rotterdam. De Restaurant...

Sterrenchef Edwin Vinke ontwikkelt nieuw vismes

Sterrenchef Edwin Vinke ontwikkelt nieuw vismes

Er is een nieuw mes om vis mee te fileren. Het vismes is ontwikkeld door sterrenchef Edwin Vinke en de bekende Duitse messensmid Robert Herder uit Solingen. Alle messen worden met de hand gemaakt. Op het heft staan de namen van Vinke en Herder geëtst. Edwin Vinke serveert in zijn restaurant De Kromme Watergang vooral vis. Het fileren van de vis doet...