Kunnen visserij en windmolenparken naast elkaar bestaan?

27 januari 2020 Pixabay
Foto: Pixabay

Kunnen visserij en offshore windmolenparken naast elkaar bestaan? Dat was het thema van een bijeenkomst, georganiseerd door Europarlementariër Peter van Dalen, vice-voorzitter van de visserij commissie, op 22 januari. 

Op uitnodiging van Van Dalen kwamen stakeholders uit verschillende landen bij elkaar om naar elkaar te luisteren en om met elkaar in discussie te gaan. De Nederlandse visserijsector werd vertegenwoordigd door onder ander Europêche, VisNed en stichting Eendracht Maakt Kracht (EMK). Daarnaast waren er vissers afkomstig uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Portugal. De vissers onder leiding van Job Schot en Olivier Becquet uitten hun zorgen over de impact van offshore windmolenparken op de visstand en over het verdwijnen van de meest vruchtbare visgronden.

Verstoring ecosysteem

De windmolenparken zijn gepland op visgronden, waar vissers al eeuwenlang vissen. Daarnaast maken de vissers zich zorgen over de impact die offshore windmolens hebben op de biodiversiteit. NGO’s denken dat de biodiversiteit tussen de offshore windmolenparken groter wordt. De vissers denken van niet. Zij verwijzen naar de uitkomsten van een tienjarig onderzoek van Museum (Royal Belgian Institute of Natural Sciences) naar de gevolgen van offshore windmolenparken. De onderzoekers laten zien dat de biodiversiteit in eerste instantie toeneemt, maar dit verandert na zes jaar. Dan neemt de biodiversiteit af en na negen á tien jaar is de biodiversiteit minder dan voor de plaatsing van de offshore windmolens.

Op de bijeenkomst op 22 januari waren ook wetenschappers aanwezig. Zij gaven aan dat offshore windmolenparken het ecosysteem verstoren, onder andere door de verandering die windmolens veroorzaken in de zeestroming en de omgeving waar vissen en zoogdieren hun habitats hebben. Over de mate van impact is nog veel onduidelijk.

Initiatiefrapport impact op visserij

Europarlementariër Peter van Dalen is aangesteld als rapporteur van het initiatiefrapport over de impact op de visserij door offshore windmolenparken (2019/2158 (INI)) dat in 2020 wordt opgesteld. De Europese visserijsector staat positief tegenover het verzamelen van gegevens over de impact op de visserij door offshore windmolens, maar zij willen nog een stap verder gaan. Gezamenlijk deden de vissers een oproep om de bouw van de geplande offshore windmolenparken te stoppen en te wachten totdat de impact duidelijk is.

Altijd op de hoogte blijven?