Kwal op het menu

kwallen

De Britse supermarktketen Sainsbury’s publiceerde half mei het rapport ‘Future of Food’. Hierin staan voorspellingen voor het Britse voedingspatroon in 2025, 2050 en 2169. Op het gebied van voeding uit visserij en aquacultuur doet het rapport interessante voorspellingen.

Uitbreiding van het menu

Het rapport voorspelt dat in 2050 het menu qua vis sterk is uitgebreid. Nu maken een klein aantal soorten, zoals zalm, tonijn en kabeljauw, het grootste deel van ons dieet uit. Dit zal zich uitbreiden naar soorten die op dit moment minder populair zijn, zoals wijting en zeebrasem. Ook nemen invasieve exoten een dominantere plaats op het menu in. In Nederland gaat dit bijvoorbeeld om rivierkreeften. In het Caribisch gebied sturen experts nu al aan op het eten van koraalvis. Omdat de soort het plaatselijke ecosysteem aantast, mag er ongelimiteerd op gevist worden. Daarnaast schijnt de vis ook erg lekker te zijn.

Kwal

Een misschien schokkende voorspelling over een toevoeging aan het menu is kwal. Hoewel de bevolking van Oost en Zuidoost Azië dit regelmatig eet, is dat voor Europeanen absoluut niet het geval. Toch gaat dit richting 2050 veranderen volgens het rapport. Als gevolg van klimaatverandering, overbevissing van roofdieren en uitbreiding van het aantal boorplatforms is het aantal kwallen sterk gegroeid, bijvoorbeeld in de Middellandse Zee. In Italië zijn ecologen en chefs daarom een programma begonnen om kwallen op het menu te krijgen. Behalve dat de mens dan een plaagdier opeet, zijn de dieren rijk aan voedingsstoffen als vitamine B12, magnesium en ijzer. Deense onderzoekers ontwikkelen dan ook reeds een manier om de dieren te kunnen eten als chips.

Zeewier

Een trend die al anno 2019 te onderscheiden is, is de groei van de consumptie van zeewier. De plant is niet alleen gezond voor de mens, maar ook voor maritieme ecosystemen. Het neemt grote hoeveelheden koolstof op uit de omgeving en biedt habitats voor andere waterdieren. Het rapport noemt een aquacultuurbedrijf uit de Verenigde Staten als het meest concrete voorproefje op de toekomst. Het bedrijf Thimble Island Oyster Co gebruikt de volledige kolom van het water. Op verschillende dieptes verbouwt het niet alleen zeewier, maar ook oesters, mosselen en kelp.

Lees ook
Kaart van Good Fish voor verkooppunten invasieve rivierkreeft

Kaart van Good Fish voor verkooppunten invasieve rivierkreeft

De Amerikaanse Rivierkreeft vormt een plaag in de Nederlandse wateren. Opeten is volgens velen de oplossing. Maar waar kunnen consumenten lokaal gevangen rivierkreeft kopen? Daarvoor heeft Good Fish de rivierkreeftkaart bedacht.

The Dutch Weed Burger presenteert vegan Sea Nuggets

The Dutch Weed Burger presenteert vegan Sea Nuggets

The Dutch Weed Burger brengt een nieuw product op de markt, Sea Nuggets. Net als alle andere producten van de onderneming is ook hier zeewier het belangrijkste ingrediënt.

The Dutch Weed Burger sluit zich aan bij Livekindly Collective

The Dutch Weed Burger sluit zich aan bij Livekindly Collective

De Dutch Weed Burger verbindt zich aan het Livekindly Collective, een collectief van plantaardige voedingsbedrijven. The Dutch weedburger, dat zeewier als hoofdingrediënt gebruikt, is het vijfde merk dat zich aansluit bij het collectief. Eerder namen The Fry Family Food Co., LikeMeat, Oumph! en No Meat dezelfde stap.