Kwal op het menu

kwallen

De Britse supermarktketen Sainsbury’s publiceerde half mei het rapport ‘Future of Food’. Hierin staan voorspellingen voor het Britse voedingspatroon in 2025, 2050 en 2169. Op het gebied van voeding uit visserij en aquacultuur doet het rapport interessante voorspellingen.

Uitbreiding van het menu

Het rapport voorspelt dat in 2050 het menu qua vis sterk is uitgebreid. Nu maken een klein aantal soorten, zoals zalm, tonijn en kabeljauw, het grootste deel van ons dieet uit. Dit zal zich uitbreiden naar soorten die op dit moment minder populair zijn, zoals wijting en zeebrasem. Ook nemen invasieve exoten een dominantere plaats op het menu in. In Nederland gaat dit bijvoorbeeld om rivierkreeften. In het Caribisch gebied sturen experts nu al aan op het eten van koraalvis. Omdat de soort het plaatselijke ecosysteem aantast, mag er ongelimiteerd op gevist worden. Daarnaast schijnt de vis ook erg lekker te zijn.

Kwal

Een misschien schokkende voorspelling over een toevoeging aan het menu is kwal. Hoewel de bevolking van Oost en Zuidoost Azië dit regelmatig eet, is dat voor Europeanen absoluut niet het geval. Toch gaat dit richting 2050 veranderen volgens het rapport. Als gevolg van klimaatverandering, overbevissing van roofdieren en uitbreiding van het aantal boorplatforms is het aantal kwallen sterk gegroeid, bijvoorbeeld in de Middellandse Zee. In Italië zijn ecologen en chefs daarom een programma begonnen om kwallen op het menu te krijgen. Behalve dat de mens dan een plaagdier opeet, zijn de dieren rijk aan voedingsstoffen als vitamine B12, magnesium en ijzer. Deense onderzoekers ontwikkelen dan ook reeds een manier om de dieren te kunnen eten als chips.

Zeewier

Een trend die al anno 2019 te onderscheiden is, is de groei van de consumptie van zeewier. De plant is niet alleen gezond voor de mens, maar ook voor maritieme ecosystemen. Het neemt grote hoeveelheden koolstof op uit de omgeving en biedt habitats voor andere waterdieren. Het rapport noemt een aquacultuurbedrijf uit de Verenigde Staten als het meest concrete voorproefje op de toekomst. Het bedrijf Thimble Island Oyster Co gebruikt de volledige kolom van het water. Op verschillende dieptes verbouwt het niet alleen zeewier, maar ook oesters, mosselen en kelp.

Lees ook
Pessimisme en innovatie in de Noordzeevisserij

Pessimisme en innovatie in de Noordzeevisserij

Het stond de afgelopen weken in zo’n beetje alle dagbladen: de kottervisserij verkeert opnieuw in een crisis. Vissers hopen op betere tijden, om ook ruimte te kunnen bieden aan veelbelovende nieuwe technieken.

Zeewier staat centraal bij Relais & Châteaux op World Oceans Day

Zeewier staat centraal bij Relais & Châteaux op World Oceans Day

Duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten is belangrijk in de hotels en restaurants van Relais & Châteaux. Daarvoor werkt de onderneming sinds 2009 samen met Ethic Ocean. Voor de zesde keer op rij viert Relais & Châteaux op 8 juni World Oceans Day. Dit keer staat zeewier centraal.

Zilt

Zilt

In Zilt leren Annette van Ruitenburg, Ellen van Straten en Sabien Bosman je hoe je zelf zilte groenten kweekt en teelt, en – niet geheel onbelangrijk – wat je er allemaal mee kunt doen.