‘Kwaliteit mosselen meteen al veelbelovend’

21 september 2022 Edwin Rensen

Het mosselseizoen heeft een vliegende start gemaakt. Bij een rondgang langs diverse handelaren blijkt dat het vispercentage begin juli al op zo’n kleine 30 procent lag. En dat wordt dus alleen maar beter tijdens het verdere verloop van het seizoen. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Niels Tieleman van Hollandse Mosselcentrale.

Niels Tieleman, algemeen manager van de Hollandse Mosselcentrale (HMC) roemt het vispercentage van de huidige mosselen. “Begin juli zat dat al op 30 procent. Dat kan oplopen tot 40 procent aan het eind van het seizoen. Maar zeker weten doe je dat nooit, want het is een natuurproduct.”

HMC organiseert als kernactiviteit zelf mosselfeesten, met name in België. “80 procent van de in totaal 70 miljoen mosselen die uit Zeeland komen, gaan naar België. Voor de mosselfeesten hebben we twintig wagens met alles aan boord. Begin juli starten we met zes, zeven feesten per weekend met zo’n 6.000 tot 7.000 kilo mosselen. Na de zomervakantie doen we tot 40 feesten per weekend. Dat loopt door tot half december. Dan beginnen we in half januari weer tot half maart en dan stoppen we drie maanden. We leveren daarnaast aan een klein aantal toprestaurants.”

Geen kwaliteitsverlies

HMC heeft met Tradition de Zélande haar eigen merk. “Dat wordt speciaal voor ons gedraaid. Onze leverancier doet voor ons na de machinale nog een handmatige sortering. In België willen ze namelijk het liefst mosselen van dezelfde grootte.” Verse mosselen leveren is voor HMC geen probleem. “Ze worden bij ons donderdagavond of vrijdagochtend geleverd en gaan dan rechtstreeks de koelwagens in. Daardoor is er geen kwaliteitsverlies. We verkopen ze op zaterdag of zondag en mosselen zijn zes dagen houdbaar, dus dat gaat prima.”

Als dé trend ziet Tieleman dat mensen het hele jaar door mosselen willen. “Dat vind ik geen goede trend. Als je daarvoor mosselen uit het buitenland moet aanvoeren, kun je niet dezelfde houdbaarheid garanderen. De mosselen zijn langer onderweg, lekken onderweg en hebben veel stress. Dan worden ze nog wel in Zeeuwse wateren gedompeld om het Zeeuwse mosselen te kunnen noemen. Maar dat komt de naam van de Zeeuwse mosselen niet echt ten goede, want de kwaliteit is vaak gewoon minder.”

Tieleman is positief over de toekomst van de mossel, maar plaatst ook wel kanttekeningen. “Er worden veel inspanningen gedaan om de jeugd in Nederland aan de mossel te krijgen, maar dat levert niet op wat er aan geld en energie in wordt gestopt. De Belg is opgegroeid met mosselen. Dit is, buiten Zeeuws-Vlaanderen, in Nederland niet het geval.”

Dit is het tweede deel van de rondvraag 'Kwaliteit mosselen veelbelovend'. Volgende week volgt deel 3. Lees hier deel 1 terug. De hele rondvraag is te lezen in Vismagazine 6-2022. Nog geen abonnee? Neem dan een abonnement op Vismagazine en ontvang negen keer per jaar Vismagazine. 

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?