Kweekvis gaat helft wereldhandel in vis uitmaken

Kweekzalm-5985

De waarde van de wereldhandel in visserijproducten bedroeg in 2017 €136,5 miljard. Dat schrijft de website SeafoodSource naar aanleiding van de ‘World Seafood Map 2019’ van de Rabobank. De kaart, die laat zien hoe de handelsstromen in vis lopen, is samengesteld door Beyhan de Jong, Animal Protein Analyst van Rabo Research en hier te downloaden.

De waarde van de wereldhandel in vis en zeevruchten steeg tussen 2012 en 2017, maar het handelsvolume steeg amper. De Rabobank voorspelt dat vraag en aanbod van de handel in seafood verder zullen toenemen. Die toename zal vooral komen van de handel in (gekweekte) schaaldieren en zalm. Op de Seafood Map loopt de dikste, zalmkleurige handelspijl van Noorwegen naar Europa. China is een groot exportland van vis, maar importeert ook veel, en steeds meer.

Rabobank verwacht dat vis wereldwijd een van de meest verhandelde voedingsproducten blijft. Verwerking tot nieuwe producten en de doorvoerhandel verhogen de waarde van de totale handel ook aanzienlijk. De handelsstromen zullen wel veranderen. Oorzaken daarvan zijn toenemend protectionisme, onzekerheid over handelsrelaties (door onder meer brexit en de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog), de groeiende viskweeksector en problemen met de aanvoer van andere soorten dierlijke eiwitten (bijvoorbeeld door de Afrikaanse varkenspest).

Bron: Foodlog

Dossiers
Lees ook
Programma Schelpdierconferentie 2020

Programma Schelpdierconferentie 2020

De zesde internationale schelpdierconferentie vindt plaats op 16 en 17 januari 2020 op het Deltapark Neeltje Jans. De organisatie maakte onlangs het programma bekend. Dit bestaat onder andere uit lezingen, uitreiking duurzaamheid awards en een handelsbeurs.

Dit zijn de trends in 2020

Dit zijn de trends in 2020

Voedsel van dichterbij, weten waar je voedsel vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en kiezen voor kwaliteit; de trends voor 2020 zijn niet verrassend, maar bieden zeker kansen voor de (ambachtelijke) versondernemer. En voor de visspecialist liggen er specifieke kansen.

Kingfish Zeeland verdubbelt de productie

Kingfish Zeeland verdubbelt de productie

Kingfish Zeeland gaat uitbreiden. Dat geldt niet alleen voor de productielocatie in Kats, waar de productie in 2020 bijna wordt verdubbeld. Ook heeft de viskwekerij investeerders gevonden voor een nieuwe kwekerij in de Verenigde Staten.