Kweekvis gaat helft wereldhandel in vis uitmaken

De waarde van de wereldhandel in visserijproducten bedroeg in 2017 €136,5 miljard. Dat schrijft de website SeafoodSource naar aanleiding van de ‘World Seafood Map 2019’ van de Rabobank. De kaart, die laat zien hoe de handelsstromen in vis lopen, is samengesteld door Beyhan de Jong, Animal Protein Analyst van Rabo Research en hier te downloaden.

De waarde van de wereldhandel in vis en zeevruchten steeg tussen 2012 en 2017, maar het handelsvolume steeg amper. De Rabobank voorspelt dat vraag en aanbod van de handel in seafood verder zullen toenemen. Die toename zal vooral komen van de handel in (gekweekte) schaaldieren en zalm. Op de Seafood Map loopt de dikste, zalmkleurige handelspijl van Noorwegen naar Europa. China is een groot exportland van vis, maar importeert ook veel, en steeds meer.

Rabobank verwacht dat vis wereldwijd een van de meest verhandelde voedingsproducten blijft. Verwerking tot nieuwe producten en de doorvoerhandel verhogen de waarde van de totale handel ook aanzienlijk. De handelsstromen zullen wel veranderen. Oorzaken daarvan zijn toenemend protectionisme, onzekerheid over handelsrelaties (door onder meer brexit en de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog), de groeiende viskweeksector en problemen met de aanvoer van andere soorten dierlijke eiwitten (bijvoorbeeld door de Afrikaanse varkenspest).

Bron: Foodlog

Dossiers
Lees ook
Brabant Fish kweekt ‘oer-Hollandse’ vis

Brabant Fish kweekt ‘oer-Hollandse’ vis

Vanuit de veeteelt stapte de familie Foolen als een van de eersten over naar het kweken van Claresse: een kruising tussen Afrikaanse meervalsoorten. Hun bedrijf Brabant Fish in Son is uitgegroeid tot een grote, duurzame viskwekerij. Mede-eigenaar Frank Foolen ziet kansen voor de nog vrij onbekende Claresse bij visspecialisten. “Wij leveren verse vis,...

Groei kweekvissector vraagt om duurzaamheid en toezicht

Groei kweekvissector vraagt om duurzaamheid en toezicht

Op 24 maart publiceerde een groep wetenschappers een onderzoek naar kweekvisindustrie in Nature. De afgelopen twintig jaar groeide deze sector. Volgens de wetenschappers liggen er veel uitdagingen zoals certificering, duurzaamheid en toezicht.

Belgisch gezondheidsinstituut: tweemaal per week vis ongezond

Belgisch gezondheidsinstituut: tweemaal per week vis ongezond

Het Vlaams Instituut Gezond Leven schroeft het advies om twee keer per week vis te eten terug naar één keer. Zware metalen in (vervuild) zeewater stapelen zich op in vissen en zeevruchten en belanden vervolgens op ons bord. Dat kan schadelijk zijn voor onze gezondheid.