Kweekvis gaat helft wereldhandel in vis uitmaken

Kweekzalm-5985

De waarde van de wereldhandel in visserijproducten bedroeg in 2017 €136,5 miljard. Dat schrijft de website SeafoodSource naar aanleiding van de ‘World Seafood Map 2019’ van de Rabobank. De kaart, die laat zien hoe de handelsstromen in vis lopen, is samengesteld door Beyhan de Jong, Animal Protein Analyst van Rabo Research en hier te downloaden.

De waarde van de wereldhandel in vis en zeevruchten steeg tussen 2012 en 2017, maar het handelsvolume steeg amper. De Rabobank voorspelt dat vraag en aanbod van de handel in seafood verder zullen toenemen. Die toename zal vooral komen van de handel in (gekweekte) schaaldieren en zalm. Op de Seafood Map loopt de dikste, zalmkleurige handelspijl van Noorwegen naar Europa. China is een groot exportland van vis, maar importeert ook veel, en steeds meer.

Rabobank verwacht dat vis wereldwijd een van de meest verhandelde voedingsproducten blijft. Verwerking tot nieuwe producten en de doorvoerhandel verhogen de waarde van de totale handel ook aanzienlijk. De handelsstromen zullen wel veranderen. Oorzaken daarvan zijn toenemend protectionisme, onzekerheid over handelsrelaties (door onder meer brexit en de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog), de groeiende viskweeksector en problemen met de aanvoer van andere soorten dierlijke eiwitten (bijvoorbeeld door de Afrikaanse varkenspest).

Bron: Foodlog

Dossiers
Lees ook
Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Half november maakte Wageningen Marine Research-onderzoekers Pieke Molenaar en Edward Schram de resultaten van een kort praktijkonderzoek bekend. "We hebben geen massale directe sterfte van bodemleven aangetroffen in het spoor van een pulskotter”, aldus de onderzoekers.

Chefs Relais & Châteaux zetten zich in voor duurzame vis

Chefs Relais & Châteaux zetten zich in voor duurzame vis

Elf chefs van het bekende hotel en restaurantlabel Relais & Châteaux gaan zich inzetten voor duurzame vis. Ter inspiratie kwamen ze samen op Texel bij Jef Schuur en Nadine Mögling van hotel restaurant Bij Jef.

Vegan SeaStar gaat internationale markt op met plantaardige vis

Vegan SeaStar gaat internationale markt op met plantaardige vis

Vegan ZeaStar gaat een jaar na de Nederlandse lancering de internationale markt op. Het afgelopen jaar verhoogde het bedrijf de productie en voegde plantaardige omega 3-olie toe aan de plantaardige sashimi. Vegan ZeaStar gaat deze producten op de markt in het Verenigd Koninkrijk brengen.