‘Laat de wetenschap leiden bij de beslissing over puls’

Still uit beelden puls

In het Financieele Dagblad waarschuwen Christien Absil, directeur Good Fish Foundation, Floris van Hest, directeur Stichting De Noordzee en Irene Kingma, directeur Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (haaien en roggen) voor het 'Kafkaëske Europese proces' waarin de pulsvisserij terecht is gekomen. Ze schrijven: "Politici zouden op zijn minst de resultaten moeten afwachten van het grote onderzoeksproject dat volgend voorjaar wordt afgerond voordat een onomkeerbaar besluit wordt genomen over pulsvisserij. Het schept een bijzonder slecht precedent als een mogelijk duurzame techniek wordt afgeschreven op basis van onderbuikgevoelens."

Verbod op de pulsvisserij

In 2018 stemde het Europees Parlement voor een algeheel verbod op de pulsvisserij, een van oorsprong Nederlandse visserijtechniek. Bij pulsvissen worden met stroomstootjes platvissen van de bodem opgeschrikt, waarna ze in een sleepnet gevangen kunnen worden. De techniek is minder verstorend voor de bodem en omdat het vistuig lichter is, bespaart het brandstof. Als gevolg van politiek gemanoeuvreer van de Nederlandse overheid in Brussel, is inmiddels een derde van de Nederlandse kottervloot met pulsvistuig uitgerust.

Absil en haar mede-ondertekenaars krijgen regelmatig de vraag voorgelegd of ze voor of tegen de pulsvisserij zijn. Dat is geen ja of nee-vraag, schrijven ze: "Onze steun voor pulsvisserij staat of valt bij goed wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijke negatieve effecten, en daarvan worden de resultaten pas eind 2019 verwacht." En daar zit hem de kneep: als de pulsvisserij voor die tijd definitief verboden wordt, kan dat onderzoek niet afgerond worden. "Laat de wetenschap leidend zijn bij de beslissing over de pulsvisserij", klinkt het dan ook.

Wetenschappelijk onderzoek

"Pas toen er kritiek begon te komen van de Franse vissers en andere EU-landen lastige vragen gingen stellen, werd uiteindelijk samen met Wageningen Marine Research een grootschalig onderzoeksproject opgezet. Maar de resultaten daarvan worden eind 2019 verwacht en inmiddels zijn we beland in een kafkaësk Europees proces. Er is nog een kans dat een deel van de vergunningen overeind blijft, maar dat er klappen gaan vallen is evident en de kans bestaat dat de techniek volledig wordt verboden, en er dus ook geen onderzoek meer kan worden gedaan," aldus Absil, Van Hest en Kingma.

Bron: Foodlog

Lees ook
Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Half november maakte Wageningen Marine Research-onderzoekers Pieke Molenaar en Edward Schram de resultaten van een kort praktijkonderzoek bekend. "We hebben geen massale directe sterfte van bodemleven aangetroffen in het spoor van een pulskotter”, aldus de onderzoekers.

Onderzoeksproject Meerwaarde met Mosselen wint RAAK-award 2019

Onderzoeksproject Meerwaarde met Mosselen wint RAAK-award 2019

Het onderzoeksproject Meerwaarde met Mosselen van de HZ University of Applied Sciences won 14 november de RAAK-award 2019. De hoofdprijs bestond uit een cheque van €10.000,-. Het onderzoek is gericht op het zodanig aanleggen van droogvallende mosselbanken dat deze een bijdrage leveren aan kustbescherming, het verhogen van biodiversiteit én de mosselproductie.

Evenwicht tussen aanwas van micro-algen en schelpdieren Oosterschelde

Evenwicht tussen aanwas van micro-algen en schelpdieren Oosterschelde

Uit onderzoek van Wageningen Marine Research blijkt dat er in de Oosterschelde een evenwicht is tussen de aanwas van micro-algen en begrazing door schelpdieren, inclusief kweekmosselen. Eerdere studies concludeerden dat er mogelijk sprake was van overbegrazing.