Machinaal strippen van schol biedt soelaas

PD-105 ‘Turma Nova’_foto WIllem den Heijer

Foto's: Willem M. den Heijer

Het handmatig strippen van schol op zee is vaak onderhevig aan kritiek van viskopers. Zij zien soms grote verschillen per partij waarbij zelfs het verlies van visvlees aan de orde is. Het gebruik van een stripmachine voor schol kan in dat geval soelaas bieden.

De nieuwe twinrigger PD-105 ‘Turma Nova’ van de Ekofish Group uit Urk heeft evenals het eerder in de vaart gebrachte zusterschip UK-205 een scholstripmachine aan boord. De rederij besloot deze machines te installeren nadat er goede ervaringen waren opgedaan met het machinaal strippen van schol.

Schol is de hoofddoelsoort van de PD-105. De stripmachine maakt deel uit van een vrij geavanceerd vangstverwerkingssysteem aan boord dat moet leiden tot kwaliteitsbehoud van de vis. Vrijwel alle schol die op de schepen van Ekofish Group wordt gevangen, gaat naar Korf Vis op Urk, een belangrijke speler op het gebied van scholfilets.

Snijkwaliteit

Stripmachine schol_foto: Willem Den Heijer

Fabrikant Jansen Techniek bv uit Putten leverde al eerder stripmachines aan de Urker rederij en de afnemers van de machinaal gestripte schol waren dik tevreden over de snijkwaliteit. Directeur Jannes Jansen: "De machine kan 45 tot 120 schollen per minuut strippen. Wij adviseren 80 tot maximaal 100 per minuut hetgeen voldoende is. Nog belangrijker is de stripwijze. Onze machine levert een snee en geen ronde hap. Een ronde hap beïnvloedt het fileerrendement."

Het principe van de stripmachine is eenvoudig; de schollen liggen met de witte kant boven en de kop naar voren. Dat zorgt voor een optimale en snelle behandeling. "In het kader van kwaliteitsbehoud niet onbelangrijk", aldus Jansen.

Lees ook
Amerikaanse rivierkreeft blijft overlast geven

Amerikaanse rivierkreeft blijft overlast geven

De Amerikaanse rivierkreeft veroorzaakt al jaren overlast. Met name in Utrecht en Noord- en Zuid Holland. Verschillende gemeentes willen daarom dat het Ministerie van LNV met een plan van aanpak komt.

Frankrijk bereid om compromis met Britten te sluiten over visserij

Frankrijk bereid om compromis met Britten te sluiten over visserij

Frankrijk zou bereid zijn om concessies te doen op het gebied van de visserij om de Brexit-onderhandelingen een impuls geven. In het openbaar stellen de Fransen zich hard op, maar tegelijkertijd bereiden ze zich voor op concessies.

Politiek debatteert over Noordzeeakkoord

Politiek debatteert over Noordzeeakkoord

Maandag 12 oktober vond het Algemeen Overleg Visserij plaats, waar volksvertegenwoordigers uit de Tweede Kamer met minister Schouten debatteerden over het Noordzeeakkoord. Veel partijen uitten hun zorgen omdat de visserij dit akkoord niet wil ondertekenen. De Nederlandse Vissersbond volgde het debat en doet verslag op de website.