Machinefabriek Bakker wint Duurzaamheidsaward met afbreekbare mosselsokken

schelpdierendierconferentie_Duurzaamheidsaward

Machinefabriek Bakker uit Yerseke, producent van mosselverwerkingsapparatuur, is winnaar van de Schelpdier Duurzaamheidsaward. Het bedrijf won de prijs met de volledig afbreekbare mosselsok, gemaakt van biopolymeer.

Mosselsokken worden in de hangmosselkweek en bij mosselzaadinvanginstallaties gebruikt om mosselzaad ‘op te sokken’: sokvormige kokers gevuld met mosselzaad hangen in het water om uit te groeien tot consumptiemosselen. De sok vergaat na ongeveer een maand, als de mosselen zich voldoende aan elkaar gehecht hebben.

Mosselsok

De traditionele mosselsok is van katoen en veelal niet duurzaam geproduceerd. In de mosselkweek wordt jaarlijks wereldwijd 5400 ton katoen gebruikt. Bij de teelt van katoen wordt veel water en grote hoeveelheden pesticiden gebruikt. Daardoor is het voor mosselbedrijven vrijwel niet mogelijk een groen certificaat te krijgen, ondanks de verder duurzame productiemethode. De nieuwe mosselsok kan daarin verandering brengen.

De duurzame mosselsok is gemaakt van thermoplastisch materiaal en andere polymeren. De productie daarvan vindt plaats zonder pesticiden en met minimaal gebruik van water. De sok is volledig afbreekbaar in zeewater. Momenteel worden tests gedaan met het materiaal bij Blackshell musselfarm in Ierland. De firma Bakker verwacht het product op korte termijn op de markt te kunnen brengen.

Genomineerden

Eigenaar Wim Bakker kreeg de prijs op 16 januari uitgereikt tijdens de Schelpdierconferentie in Deltapark Neeltje Jans te Vrouwenpolder. De andere genomineerden waren kweek- en handelsbedrijf World of Oysters en toeleveranciers Van Es Verpakkingen uit Yerseke en Franken Machines/VAM Watertech uit Borssele.

Lees ook
Verduurzaming van de tropische garnalenvisserij

Verduurzaming van de tropische garnalenvisserij

Verduurzaming is niet alleen een thema voor de garnalenvisserij op de Noordzee. Ook vissers in Suriname zijn hiermee bezig. Dankzij een nieuw onderzoek van Thomas Kerkhove van de Universiteit van Gent zijn er er nieuwe biologische gegevens beschikbaar die een verdere regionale verduurzaming en zelfs een vereenvoudiging van het beheer moeten toelaten.

‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

250 deelnemers, waarvan 50 uit het buitenland, een keur aan nationale en internationale sprekers, een drukbezochte beurs. De Schelpdierconferentie van 2020 overtrof de vijf voorgaande edities.

Nederlandse palingsector haalt SEG-certificering

Nederlandse palingsector haalt SEG-certificering

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van DUPAN ontvingen dertien Nederlandse palinghandelaren en acht palingkwekerijen in Wageningen het SEG Standard 6.0-certificaat. Dit certificaat staat garant voor een verantwoord palingproduct.