Machinefabriek Bakker wint Duurzaamheidsaward met afbreekbare mosselsokken

schelpdierendierconferentie_Duurzaamheidsaward

Machinefabriek Bakker uit Yerseke, producent van mosselverwerkingsapparatuur, is winnaar van de Schelpdier Duurzaamheidsaward. Het bedrijf won de prijs met de volledig afbreekbare mosselsok, gemaakt van biopolymeer.

Mosselsokken worden in de hangmosselkweek en bij mosselzaadinvanginstallaties gebruikt om mosselzaad ‘op te sokken’: sokvormige kokers gevuld met mosselzaad hangen in het water om uit te groeien tot consumptiemosselen. De sok vergaat na ongeveer een maand, als de mosselen zich voldoende aan elkaar gehecht hebben.

Mosselsok

De traditionele mosselsok is van katoen en veelal niet duurzaam geproduceerd. In de mosselkweek wordt jaarlijks wereldwijd 5400 ton katoen gebruikt. Bij de teelt van katoen wordt veel water en grote hoeveelheden pesticiden gebruikt. Daardoor is het voor mosselbedrijven vrijwel niet mogelijk een groen certificaat te krijgen, ondanks de verder duurzame productiemethode. De nieuwe mosselsok kan daarin verandering brengen.

De duurzame mosselsok is gemaakt van thermoplastisch materiaal en andere polymeren. De productie daarvan vindt plaats zonder pesticiden en met minimaal gebruik van water. De sok is volledig afbreekbaar in zeewater. Momenteel worden tests gedaan met het materiaal bij Blackshell musselfarm in Ierland. De firma Bakker verwacht het product op korte termijn op de markt te kunnen brengen.

Genomineerden

Eigenaar Wim Bakker kreeg de prijs op 16 januari uitgereikt tijdens de Schelpdierconferentie in Deltapark Neeltje Jans te Vrouwenpolder. De andere genomineerden waren kweek- en handelsbedrijf World of Oysters en toeleveranciers Van Es Verpakkingen uit Yerseke en Franken Machines/VAM Watertech uit Borssele.

Lees ook
Jan de Mosselman geeft startschot mosselkaravaan

Jan de Mosselman geeft startschot mosselkaravaan

Het Zeeuwse mosselseizoen is officieel gestart. 8 juli werd vanaf de YE 110 de eerste mand met Zeeuwse bodemmosselen uit het Oosterscheldewater gehaald en gaf het tot leven gekomen standbeeld ‘Jan de mosselman’ samen met voetbalanalist Jan Boskamp en de Vlaamse radio-dj Sven Ornelis het vertreksein voor de traditionele mosselkaravaan.

Oosterschelde weer open voor visserij op mosselen

Oosterschelde weer open voor visserij op mosselen

Het gehalte aan tetrodotoxine (TTX) in oostelijk deel van de Oosterschelde is weer gedaald onder de norm. Volgens de NVWA kan in dat gebied weer gevist worden op mosselen en oesters. De oesterputten in het Grevelingenmeer blijven nog wel dicht.

TTX in mosselen en oesters legt oogst gedeeltelijk stil

TTX in mosselen en oesters legt oogst gedeeltelijk stil

Op een aantal mossel- en oesterpercelen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer is de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen, schrijft de NRC. Als mensen grote hoeveelheden TTX binnen krijgen, kan dat blijvende zenuwschade veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de eigenaren van de betreffende percelen verboden...