Machinefabriek Bakker wint Duurzaamheidsaward met afbreekbare mosselsokken

schelpdierendierconferentie_Duurzaamheidsaward

Machinefabriek Bakker uit Yerseke, producent van mosselverwerkingsapparatuur, is winnaar van de Schelpdier Duurzaamheidsaward. Het bedrijf won de prijs met de volledig afbreekbare mosselsok, gemaakt van biopolymeer.

Mosselsokken worden in de hangmosselkweek en bij mosselzaadinvanginstallaties gebruikt om mosselzaad ‘op te sokken’: sokvormige kokers gevuld met mosselzaad hangen in het water om uit te groeien tot consumptiemosselen. De sok vergaat na ongeveer een maand, als de mosselen zich voldoende aan elkaar gehecht hebben.

Mosselsok

De traditionele mosselsok is van katoen en veelal niet duurzaam geproduceerd. In de mosselkweek wordt jaarlijks wereldwijd 5400 ton katoen gebruikt. Bij de teelt van katoen wordt veel water en grote hoeveelheden pesticiden gebruikt. Daardoor is het voor mosselbedrijven vrijwel niet mogelijk een groen certificaat te krijgen, ondanks de verder duurzame productiemethode. De nieuwe mosselsok kan daarin verandering brengen.

De duurzame mosselsok is gemaakt van thermoplastisch materiaal en andere polymeren. De productie daarvan vindt plaats zonder pesticiden en met minimaal gebruik van water. De sok is volledig afbreekbaar in zeewater. Momenteel worden tests gedaan met het materiaal bij Blackshell musselfarm in Ierland. De firma Bakker verwacht het product op korte termijn op de markt te kunnen brengen.

Genomineerden

Eigenaar Wim Bakker kreeg de prijs op 16 januari uitgereikt tijdens de Schelpdierconferentie in Deltapark Neeltje Jans te Vrouwenpolder. De andere genomineerden waren kweek- en handelsbedrijf World of Oysters en toeleveranciers Van Es Verpakkingen uit Yerseke en Franken Machines/VAM Watertech uit Borssele.

Lees ook
Thema schelpdierconferentie 2022 bekend

Thema schelpdierconferentie 2022 bekend

In het Deltapark Neeltje Jans vindt op 20 en 21 januari 2022 de zevende editie van de internationale schelpdierconferentie plaats. Het thema is bekend, namelijk ‘Schelpdieren, eitwitbron van de toekomst?’.

Belgische chefs promoten Noordzeevis met Zee van Smaak

Belgische chefs promoten Noordzeevis met Zee van Smaak

53 Belgische chefs doen mee aan het project 'Zee van Smaak'. Van 15 oktober tot en met 15 november zetten zij Noordzeevis op de kaart. Van boord tot bord is het thema van het project dat is opgezet door het provinciebedrijf Westtoer.

Doe mee aan Nationale Mosselweek 2021

Doe mee aan Nationale Mosselweek 2021

Het Nederlands Mosselbureau, het MSC-keurmerk en Good Fish zetten samen de Nationale Mosselweek opnieuw op de kaart. Het doel is om deze week, van 18 tot en met 24 oktober 2021, jongeren te enthousiasmeren voor mosselen. Daarom roepen ze restaurantondernemers op om deze week een mossel-appetizer te serveren in plaats van de tradiotnele mosselplan.