Manuela Kriekaard wint Premier Nederlands Kampioen Oestersteken

Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2022

Op de oesterputten van Krijn Verwijs Yerseke B.V vond maandag 12 september het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2022 plaats. Manuela Kriekaard won de tiende editie van dit kampioenschap. “De eerste vrouwelijke winnaar”, aldus de organisatie.

Tijdens het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken moesten de deelnemers in zo kort mogelijke tijd 30 stuks platte oesters op correcte wijze openen. Een jury beoordeelde de geopende oesters. Deelnemers konden pluspunten verdienen wanneer de oester volledig geopend en gereed was voor consumptie. Wanneer het oestervlees was beschadigd of gruis/schilfers achterbleven ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend.

De jury bestond dit jaar uit Caroline Verwijs (van Krijn Verwijs Yerseke B.V.), DP Arkenbout (van Brasserie de Vluchthaven uit Bruinisse), Asher Bachrach (van cateraar Zijpe Stijl) en Teun Blenkers (van cateraar Zijpe Stijl). Notaris Robert Zonnevylle uit Zierikzee hield voor de laatste keer toezicht op het verloop van de wedstrijd.

Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2022

Dit jaar deden veertien stekers mee, een record aantal. Er was volgens de organisatie grote variatie onder de deelnemers en opvallend veel jongeren streden om de titel. Deze jonge dames en heren zaten de uiteindelijke winnares Manuela op de huid tijdens de voorrondes. Met de winst kwalificeert de Yerse zich voor het Wereld Kampioenschap Oestersteken tijdens het ‘International Oyster Festival’.

Gwen Lejuez, werkzaam bij Oesterwijf in Den Bosch, streed mee in de voorrondes en was positief verrast. “Dit is mijn eerste keer op het NK, spannend want normaal werk ik met creuses en niet met platte oesters. Het is echt een tof evenement waar een gemoedelijke sfeer hangt en je dus makkelijker kunt netwerken. Volgend jaar doe ik zeker opnieuw mee.”

Finale

De finale ging tussen Bas de Koeijer (van De Zeeuwse Oestermannen en transportbedrijf Kotra), Davey Lamper en Manuela Kriekaard (van lunchroom 1401). De drie stekers legden elkaar het vuur aan de schenen. Met een verschil van 85 seconden won Kriekaard de felbegeerde titel: “Beste Oestersteker van Nederland.” De tweede plaats ging naar Davey  en de derde plaats was voor Bas.

“Het was de vierde keer dat ik mee deed met deze wedstrijd, steeds stond ik in de finale maar redde ik het net niet”, vertelt Manuela. “Deze keer zat alles mee, het weer, de sfeer en de oesters. De volle oesters zorgde er mede door dat het steken net wat makkelijker verliep. Ik ben vooral trots dat ik als bakker deze skills nog steeds bezit. Ik ga met trots deze Nederlandse titel verdedigen tijdens het WK in Ierland.”

Organisatie

Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands kampioen oestersteken dat in Yerseke voor de tiende keer op de oesterputtenplaats vond. Dit is de voorronde van het Wereld Kampioenschap Oestersteken dat tijdens het ‘International Oyster Festival’ in het Ierse Galway plaatsvindt.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
‘Mosselen het vlees van de toekomst’

‘Mosselen het vlees van de toekomst’

“De mosseloogst ziet er veelbelovend uit”, meldt directeur Caroline Verwijs van mosselproducent Krijn Verwijs in Yerseke. "De kwaliteit is goed en wordt alleen maar beter. In de derde week van juni lagen de vispercentages al boven de 25 procent.”

Kwaliteit mosselen veelbelovend

Kwaliteit mosselen veelbelovend

Het mosselseizoen heeft een vliegende start gemaakt. Bij een rondgang langs diverse handelaren blijkt dat het vispercentage begin juli al op zo’n kleine 30 procent lag. En dat wordt dus alleen maar beter tijdens het verdere verloop van het seizoen.

Winnaars NK & BK Oestersteken bekend

Winnaars NK & BK Oestersteken bekend

Peter Oreel en Freek Albregts hebben het NK & BK Oestersteken 2021 gewonnen. Op de eerste dag van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam versloegen zij hun landgenoten. Dit jaar dongen er twintig deelnemers, werkzaam in verschillende viswinkels en -restaurants in België en Nederland mee naar de titel, met bijbehorende wisseltrofee. Zij moesten...