Marco Buter drukker ondanks coronacrisis

22 juni 2020 Erik Kruisselbrink
Foto: Koos Groenewold

Onze oosterburen hebben er een mooie uitdrukking voor: ‘In der Beschränkung zeigt sich der Meister’. Wat dat betreft, bevindt Marco Buter ‘van’ Urk zich in een mooie traditie. Hij ziet zichzelf als specialist in haring, gebakken en verse vis. Iets anders erbij gaan doen, zou afbreuk doen aan de kwaliteit, dus waarom zou je?

Vishandel Buter heeft qua omzet weinig te lijden onder COVID-19. Sterker nog, het loopt zelfs in de kleinere plaatsen nog beter dan normaal. “Ik mag zeker niet klagen. Het is na de Pasen altijd iets stiller en in de grote plaatsen waar ik sta, is het wel iets rustiger. In de kleinere plaatsen is de drukte wat meer verspreid door de 1,5 meter afstand waar ze vroeger samen onder de klep stonden. De mensen houden supergoed rekening met de nieuwe maatregelen. Het is nu echt een uitje. De mensen houden geld over. Ze kunnen niet meer naar de kroeg en het restaurant. Dus halen ze iets lekkers voor thuis.”

De Urker ondernemer ziet zelfs nieuwe klanten. “Vooral in de Noordoostpolder en Overijssel zie je nu bijvoorbeeld ook onderwijspersoneel. Zij zitten nu ook thuis en voor hen is het een lekker uitje om tussendoor even een visje te komen eten.”

Geen haringmachine

Buter denkt als ondernemer regelmatig na over de koers die hij vaart met zijn bedrijf. Zo heeft hij op het moment dat wij hem spreken zojuist bezoek gehad van een verkoper van haringmachines. “Ik heb het niet gedaan. Je krijgt toch niet die superieure kwaliteit die ik wil hebben. En haring is gewoon het meest vers en lekkerst als hij ter plekke in de kar wordt schoongemaakt en gesneden.”

Meer weten over Marco Buter en zijn ambulante handel? Lees dan het complete artikel online of in Vismagazine 4-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts €75,- ex BTW.

Altijd op de hoogte blijven?