Marel fileert 50 visfilets per minuut met een waterstraal

Verse vis

Het IJslandse bedrijf Marel werd één van ‘s werelds grootste producenten van visverwerkingsmachines, schrijft BBC. Marel levert machines over de hele wereld en zet jaarlijks €844 miljoen om. Niet gek voor een land dat maar 335.000 bewoners telt. Het succes komt, denkt directeur Arni Oddur Thordarson, doordat zijn firma 6% van de winst aan innovatie besteedt, vorig jaar ruim €50 miljoen, om technologische voorop te blijven lopen.

Een voorbeeld van die innovatie is de ‘flexicut’, een snijmachine die met röntgenstraling en hogedruk-waterpistolen 50 visfilets per minuut kan uitsnijden. De röntgenstralen laten de waterstralen weten waar ze de graten uit het visvlees weg moeten schieten; messen snijden de filets vervolgens in de gewenste maat die bij de vis past. De techniek is met wat aanpassingen óók geschikt om vlees te snijden. Een ander onderdeel van het succes is de overname van kleinere, buitenlandse concurrenten. De Nederlandse bouwer van slachtinstallaties Stork kwam twee jaar geleden al in IJslandse handen.

Bron: Foodlog

Lees ook
Varia Vis verkoopt pand aan Noordzee International

Varia Vis verkoopt pand aan Noordzee International

Noordzee International wil uitbreiden en koopt daarvoor het pand van Varia Vis. Dit pand ligt een paar honderd meter verderop aan de Vliestroom in Urk. Dat meldt Visserijnieuws.

Machinebouwer Marel zet in op data

Machinebouwer Marel zet in op data

Machinebouwer Marel mikt op een omzetgroei van 12 procent per jaar tussen nu en 2026. Dit willen ze bereiken door meer machines te leveren aan de groeiende industrie, maar vooral door meer data te delen tussen verwerkers en supermarkten. Het IJslandse bedrijf Marel levert machines en productielijnen voor de slacht en verwerking van vis, vlees en pluimvee....

Afnemend aandeel Noordzeevis in vishandel

Afnemend aandeel Noordzeevis in vishandel

WUR-onderzoeker Geert Hoekstra bezocht de afgelopen maanden verschillende beurzen, waaronder Sea Food Expo Global, en spraken daar met veel visverwerkende- en handelsbedrijven. Hij signaleert dat het aandeel van Noordzeevis in de Nederlandse vishandel afneemt.