Meer duidelijkheid rondom regels na Brexit

8 januari 2021 Paul van de Velde via Pxhere
Foto: Pxhere

Vlak voor de kerst bereikten de EU en het Verenigd Koninkrijk eindelijk een akkoord. Voor de visserij geldt een overgangsperiode van 5,5 jaar. De EU-vissers mogen nog wel in de Britse wateren vissen, maar mogen minder vangen. Inmiddels is er meer duidelijkheid over hoe dit vissen er precies uit komt te zien.

Bij het sluiten van de deal was duidelijk dat er voor de visserij omvat een overgangsperiode van 5,5 jaar geldt. Deze periode houdt de EU-vloot toegang tot de Britse wateren. Maar het vangstquotum van de EU wordt gemiddeld met 25 procent verminderd en overgedragen aan de Britse vissersvloot. In de loop van de overgangsperiode gaan beide partijen opnieuw in gesprek over de toegang tot de Britse wateren.

Verbod op de puls

Op oudejaarsdag maakte de Britse regering de eisen bekend waaraan de EU-vissers moeten voldoen om in de Britse wateren te blijven vissen. Vanaf 1 januari is er een verbod op de pulsvisserij in de Britse wateren. De aanlandplicht blijft ook gelden. Op de website van de Britse regering staat een overzicht van alle vereisten waaraan de EU-vissers moeten voldoen.

Technische maatregelen

Op de website van de Nederlandse Vissersbond staat meer informatie over de technische maatregelen die gelden. "In het Engelse deel van de Noordzee en het Kanaal wordt in de Britse regelgeving een ‘square mesh panel’ voorgeschreven van tenminste 90 mm voor alle gesleepte tuigen van EU vissersvaartuigen*, maar met een uitzondering voor de boomkor (zie deze tekst). Ook de flyshootvisserij valt onder de noemer ‘gesleepte tuigen’ dus dient te voldoen aan dit voorschrift. Met betrekking tot de twijndikte van de panelen kunnen de Europese Unie voorschriften worden aangehouden. Verder hebben LNV en RVO bevestigd dat de vierkante mazenpanelen van 200 mm voor maaswijdtes van 70 – 100 mm en 120 mm voor maaswijdtes van 100-120 mm alleen van toepassing zijn in de Schotse wateren."

Tijdelijke licenties

Daarnaast meldt de Vissersbond ook dat er tijdelijke licenties zijn afgegeven voor de EU-vissers. Deze gelden tot 21 januari. De Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft laten weten dat de Britse overheid contact op wil nemen met EU-vissers met een tijdelijke licentie voor het afgeven van een definitieve licentie. Hiervoor vraagt RVO bij de Nederlandse PO’s de contactgegevens van de visserijbedrijven op. Vissers kunnen hier controleren of ze op de lijst staat.

Onduidelijkheid

De nieuwe regels zullen de komende tijd nog tot veel vragen en onduidelijkheden leiden. Het is belangrijk dat vissers, die in de Britse wateren gaan vissen, zich van te voren laten informeren over aan welke regels ze moeten voldoen. Neem bij vragen contact op met uw PO, VisNed of de Nederlandse Vissersbond.

Altijd op de hoogte blijven?