Microplastics niet schadelijk voor vissen

23 augustus 2022 Redactie Vismagazine Oregon State University via Flickr
Foto: Flickr

De microplastics die vissen in de Noordzee en Oostzee binnenkrijgen zijn niet schadelijk. Volgens onderzoekers van het Thünen-Instituts für Fischereiökologie brengen deze geen schade aan de gezondheid van vissen en zijn ook niet gevaarlijk voor de consument. Dat meldt Visserij.nl.

Voor het onderzoek naar de effecten van microplastic in vis voerden de onderzoekers van het Thünen-Instituts für Fischereiökologie in Bremerhaven de stekelbaars negen weken lang een dieet dat evenveel microplastic vezels bevat als zeewater. Een tweede groep vissen kreeg voer met natuurlijke katoenvezels en een derde een vezelvrij dieet.

Op basis hiervan concludeerden de onderzoekers dat “volgens de huidige wetenschappelijke kennis, kleine hoeveelheden microplastics die worden ingenomen door vissen in de Noordzee en de Oostzee geen schade toebrengen aan de gezondheid van vissen en geen gezondheidsrisico vormen voor de consument.” Zelfs met matig hoge concentraties plastic deeltjes in de zee verwachten wetenschappers geen negatieve gevolgen.

De studie vond plaats onder leiding van visserij-ecoloog Jörn Peter Scharsak en werd gefinancierd door het Duitse ministerie van Voedsel en Landbouw.

Meer informatie over dit onderzoek en de aanwezigheid van microplastics in de Noordzee en Oostzee is te vinden op Visserij.nl.

Altijd op de hoogte blijven?