Minder afval langs de Nederlandse Noordzeekust

18 februari 2021 Redactie Vismagazine
Foto: Flockine, Pixabay

Uit de strandafvalmonitoringen van Stichting De Noordzee blijkt dat er 27 procent minder afval op de stranden aan de Noordzeekust ligt dan tien jaar geleden. Dat staat in het rapport 'Goed op weg naar een schone zee' dat de stichting vandaag, 18 februari, publiceert.

“De dalende trend is goed nieuws en geeft hoop,” vertelt programmaleider schone zee Ewout van Galen, “Laten we alles op alles zetten om deze trend voort te zetten en een einde te maken aan afval in de Noordzee.”

Het rapport

Voor het rapport analyseerde Stichting De Noordzee met hulp van medewerkers van Wageningen University & Research data van strandafvalonderzoeken van de laatste twintig jaar. De eerste tien jaar (periode 2001-2010) zijn er gemiddeld 388 stuks afval per honderd meter aangetroffen, in de periode daarna (2011-2020) daalde het gemiddelde naar 282 stuks afval per honderd meter. De stichting signaleert met name een daling van ballonnen en visserijgerelateerd afval. Ballonnen zijn verdwenen uit de top vijf van meest gevonden strandafval. Visserijgerelateerd afval staat nog steeds op nummer 1, maar er wordt veel minder gevonden.

Verklaring

Volgens Stichting De Noordzee zijn er drie belangrijke redenen voor de vermindering van het afval. Allereerst is er meer aandacht voor zwerfafval waardoor er meer draagvlak is voor de aanpak ervan. Ten tweede is er lokaal, nationaal en internationaal beleid, zoals een verbod ballonoplatingen en gratis plastic tasjes. En tot slot zetten burgers, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zich steeds meer in voor een schone zee, door bijvoorbeeld het strand op te ruimen en de faciliteiten voor afvalafgifte in havens te verbeteren. 

Hoewel er minder afval op de stranden ligt, blijft aanpak bij de bron noodzakelijk volgens de stiching. Ze roepen de overheid op om de Europese Richtlijn voor wegwerpplastic zo snel en effectief mogelijk in te voeren en daarbij de kans aan te grijpen om meer wegwerpplastic te verbieden en in te zetten op hergebruik.

"De aandacht voor het afvalprobleem in zee is enorm gegroeid en we zien dat beleid om plasticvervuiling aan te pakken werkt", zegt Van Galen. "Maar er belandt nog steeds te veel afval op het strand: over de hele periode van twintig jaar monitoring ligt het gemiddelde op 330 stuks afval per honderd meter. Vispluis is nog steeds het meest gevonden afval. Daarom is het onder andere van groot belang dat er alternatieven voor vispluis worden ingezet, containerverlies wordt voorkomen en de instroom van afval via rivieren wordt gestopt. De resultaten van dit rapport zijn hoopgevend. Het is noodzakelijk om het afvalprobleem samen bij de bron aan te pakken: dat is de sleutel voor een écht schone en gezonde Noordzee.”

 

Altijd op de hoogte blijven?