Minder puls, meer pluis

pulskor

Op de Nederlandse stranden spoelt weer meer 'vispluis' aan, blijkt uit de jaarlijkse strandopruimdag die cultuurorganisatie Centree in Zierikzee dit weekend organiseerde.

Begin dit jaar verbood de Europese Commissie de pulsvisserij. Tot verdriet van de Nederlandse vissers, die in groten getale overgestapt waren op de innovatieve vismethode. Doordat de pulskor niet over de bodem sleept, maar als een soort vleugel net erboven zweeft, is het vistuig lichter, verstoort het bodem minder en verbruiken de vissersschepen minder brandstof.

Nederland kreeg in Europa niettemin de kous op de kop doordat onze vissers onevenredig veel (vonden met name de Franse kustvissers) vergunningen hadden losgekregen in Brussel en dankzij een effectieve lobby (van diezelfde vissers). Hét grote pulsonderzoek loopt nog; de resultaten worden eind januari verwacht.

In de tussentijd zijn de vissers noodgedwongen weer 'ouderwetse' sleepnetten gaan gebruiken. Om die tegen slijten te beschermen, gebruiken vissers blauwe of oranje kunststofvezels, vispluis genaamd. Dat leidt ertoe dat de hoeveelheid plastic die in zee belandt, toeneemt. Volgens Erik van Uffelen van Centree zijn er duurzame alternatieven, aldus de NOS. "Maar die zijn duurder. Dus als consumenten bereid zijn meer te betalen voor de vis, is dat al een deel van de oplossing."

Foodlog

Lees ook
Machinaal strippen van schol biedt soelaas

Machinaal strippen van schol biedt soelaas

Het handmatig strippen van schol op zee is vaak onderhevig aan kritiek van viskopers. Zij zien soms grote verschillen per partij waarbij zelfs het verlies van visvlees aan de orde is. Het gebruik van een stripmachine voor schol kan in dat geval soelaas bieden.

Plannen voor herstructurering vissersvloot

Plannen voor herstructurering vissersvloot

“De kottervissers op de Noordzee kampen met een aantal grote vraagstukken. Het pulsverbod, het coronavirus, de aanlandplicht, de sluiting van gebieden voor windparken en natuur en ook onzekerheden omtrent de Brexit maken het toekomstperspectief voor de vloot onzeker. Dit alles vraagt om een langetermijnaanpak om ook in de toekomst duurzaam en economisch...

74 miljoen voor uitkoop vissers

74 miljoen voor uitkoop vissers

Het kabinet wil 74 miljoen uittrekken voor het uitkopen van vissers die willen stoppen. Minister Carola Schouten wil zo ruimte creeëren op de Noordzee en de druk op de visgronden verlichten.