Minder puls, meer pluis

pulskor

Op de Nederlandse stranden spoelt weer meer 'vispluis' aan, blijkt uit de jaarlijkse strandopruimdag die cultuurorganisatie Centree in Zierikzee dit weekend organiseerde.

Begin dit jaar verbood de Europese Commissie de pulsvisserij. Tot verdriet van de Nederlandse vissers, die in groten getale overgestapt waren op de innovatieve vismethode. Doordat de pulskor niet over de bodem sleept, maar als een soort vleugel net erboven zweeft, is het vistuig lichter, verstoort het bodem minder en verbruiken de vissersschepen minder brandstof.

Nederland kreeg in Europa niettemin de kous op de kop doordat onze vissers onevenredig veel (vonden met name de Franse kustvissers) vergunningen hadden losgekregen in Brussel en dankzij een effectieve lobby (van diezelfde vissers). Hét grote pulsonderzoek loopt nog; de resultaten worden eind januari verwacht.

In de tussentijd zijn de vissers noodgedwongen weer 'ouderwetse' sleepnetten gaan gebruiken. Om die tegen slijten te beschermen, gebruiken vissers blauwe of oranje kunststofvezels, vispluis genaamd. Dat leidt ertoe dat de hoeveelheid plastic die in zee belandt, toeneemt. Volgens Erik van Uffelen van Centree zijn er duurzame alternatieven, aldus de NOS. "Maar die zijn duurder. Dus als consumenten bereid zijn meer te betalen voor de vis, is dat al een deel van de oplossing."

Foodlog

Lees ook
Kunnen visserij en windmolenparken naast elkaar bestaan?

Kunnen visserij en windmolenparken naast elkaar bestaan?

Kunnen visserij en offshore windmolenparken naast elkaar bestaan? Dat was het thema van een bijeenkomst, georganiseerd door Europarlementariër Peter van Dalen, vice-voorzitter van de visserij commissie, op 22 januari.

Met de kop in de wind

Met de kop in de wind

Het is één van de oudste beroepsgroepen ter wereld: de visserij. Ook Nederland kent een eeuwenoude traditie van het vissersambacht. Nog steeds zijn er traditionele vissersfamilies die al meer dan 300 jaar bestaan. Volgens Gees R. van Hemert, auteur van het boek ‘Met de kop in de wind’, is dit te danken aan de manier waarop...

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Eind 2020 werden de visquota voor 2020 vastgesteld. Zowel tong als schol ontwikkelen zich goed. Dit betekent dat de Nederlandse vissers in 2020 meer tong en iets minder schol mogen vangen. De vissers zijn blij met de boodschap laat EMK weten, maar ze zijn het geroep van ngo’s over overbevissing meer dan beu.