Minister geeft antwoord op kamervragen over ‘kapot maken visserij’

6 december 2022 Redactie Vismagazine Paul Einerhand via Unsplash

Dat de Nederlandse visserssector in zwaar weer verkeerd is geen nieuws. Het was voor kamerlid Wybren van Haga aanleiding om minister Piet Adema kamervragen te stellen over ‘het kapot maken van de visserij’. 5 december beantwoordde de minister deze vragen schriftelijk.

In de kamerbrief bevestigt de minister dat vissers zwaar verlies leiden. “Veel vissers, met name de grotere boomkorkotters, lijden inderdaad verlies als gevolg van de hoge brandstofprijzen. Hoewel de saneringsregeling bedoeld is om de gevolgen van de Brexit op te vangen, ga ik ervan uit dat de hoge brandstofprijzen voor een aantal vissers mede bepalend zijn om zich in te schrijven voor de saneringsregeling.”

Visserijgemeenschap

Ook bevestigt de minister dat de huidige problemen voor de vissers ook effect hebben de visserijgemeenschappen. “Op dit moment laat ik een sociaal-economische impactanalyse uitvoeren om de relatie tussen de primaire sector en de keten en gemeenschappen in beeld te brengen. Ook de gevolgen van de sanering zullen in de tweede fase in beeld worden gebracht.”

Op basis van deze analyse, waarvan de resultaten in de eerste helft van 2023 verwacht worden, besluit de minister of er maatregelen moeten komen. Hierover is hij in overleg met onder andere het Bestuurlijk Platform Visserij. “Ik vind het belangrijk dat nationaal en regionaal beleid elkaar versterken.”

Verduurzaming

Tot slot stelt de minister dat zijn doel is om de visserijsector “te ondersteunen in de omschakeling naar een kleinere, duurzamere en rendabele vloot”. Onderdeel hiervan het faciliteren van het Visserij Innovatie Netwerk en het stimuleren van innovaties met subsidies.

Voedselwinning uit de Noordzee is volgens de minister “niet langer vanzelfsprekend is. Daarom heb ik het initiatief van mijn voorganger omarmd om als onderdeel van de visserijagenda een visie op voedselwinning uit zee en grote wateren op te stellen om deze voedselwinning ook op lange termijn te borgen. Hier werk ik aan samen met het Noordzeeoverleg, waarin de vissers vertegenwoordigd zijn, en andere relevante stakeholders. Hoewel ik geen zekerheden kan bieden – daarvoor zijn we teveel afhankelijk van het Europese visserijbeleid en andere internationale ontwikkelingen - hoop ik met de visie op voedselwinning de vissers die willen blijven vissen en nieuwe ondernemers die kansen willen benutten een concreter perspectief te bieden.”

Bron: Rijksoverheid

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?