Minister Schouten vraagt Europees Hof pulsverbod ongedaan te maken

Carola Schouten_Flickr

Foto: Flickr

Minister Carola Schouten is naar het Europees Hof gestapt om het verbod op de pulsvisserij ongedaan te maken.  Dat heeft ze door middel van een brief aan de Kamer laten weten, meldden verschillende media. 

Nederland vindt dat de Europese Raad en het parlement ‘meerdere bepalingen’ hebben geschonden in de aanloop naar het verbod. Minister Schouten zegt: "Het besluit is niet genomen op basis van de best beschikbare wetenschappelijke adviezen. Ook is niet aangegeven waarom het wetenschappelijk advies buiten beschouwing is gebleven. Daarnaast worden met het pulsverbod innovatie en technologische ontwikkeling in de visserij tegengewerkt. En juist meer innovatie en betere technologie is een van de Europees afgesproken doelen van het visserijbeleid."

Schouten maakte al eerder bekend dat ze vanwege het pulsverbod naar het Europees Hof wilde stappen. Het gaat haar om ‘een principiële uitspraak’. Er loopt tevens nog een onderzoek naar de voordelen van de pulsvisserij, zoals brandstofbesparing en bodembehoud. Schouten vindt dat de raad en het parlement hier op hadden moeten wachten.

Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie zegt tegen Omroep Flevoland dat hij het terecht vindt dat de minister naar het Europese Hof is gestapt. "Wetenschappers hebben aangetoond dat pulsvisserij een milieuvriendelijker, selectiever en dus een uiterst effectieve vistechniek is. In het Europees Parlement zijn de feiten door emoties en leugens verdraaid, waardoor de meerderheid van de Europarlementariërs een onjuist besluit heeft genomen afgelopen voorjaar. Alles uit de kast halen dus om dit te terug te draaien!"

Het duurt waarschijnlijk een aantal jaar voordat het Europees Hof uitspraak doet over deze zaak. Gedurende die tijd blijft het pulsverbod van kracht.

 

 

 

Dossiers
Lees ook
Machinaal strippen van schol biedt soelaas

Machinaal strippen van schol biedt soelaas

Het handmatig strippen van schol op zee is vaak onderhevig aan kritiek van viskopers. Zij zien soms grote verschillen per partij waarbij zelfs het verlies van visvlees aan de orde is. Het gebruik van een stripmachine voor schol kan in dat geval soelaas bieden.

Plannen voor herstructurering vissersvloot

Plannen voor herstructurering vissersvloot

“De kottervissers op de Noordzee kampen met een aantal grote vraagstukken. Het pulsverbod, het coronavirus, de aanlandplicht, de sluiting van gebieden voor windparken en natuur en ook onzekerheden omtrent de Brexit maken het toekomstperspectief voor de vloot onzeker. Dit alles vraagt om een langetermijnaanpak om ook in de toekomst duurzaam en economisch...

74 miljoen voor uitkoop vissers

74 miljoen voor uitkoop vissers

Het kabinet wil 74 miljoen uittrekken voor het uitkopen van vissers die willen stoppen. Minister Carola Schouten wil zo ruimte creeëren op de Noordzee en de druk op de visgronden verlichten.