Minister Schouten vraagt Europees Hof pulsverbod ongedaan te maken

Carola Schouten_Flickr

Foto: Flickr

Minister Carola Schouten is naar het Europees Hof gestapt om het verbod op de pulsvisserij ongedaan te maken.  Dat heeft ze door middel van een brief aan de Kamer laten weten, meldden verschillende media. 

Nederland vindt dat de Europese Raad en het parlement ‘meerdere bepalingen’ hebben geschonden in de aanloop naar het verbod. Minister Schouten zegt: "Het besluit is niet genomen op basis van de best beschikbare wetenschappelijke adviezen. Ook is niet aangegeven waarom het wetenschappelijk advies buiten beschouwing is gebleven. Daarnaast worden met het pulsverbod innovatie en technologische ontwikkeling in de visserij tegengewerkt. En juist meer innovatie en betere technologie is een van de Europees afgesproken doelen van het visserijbeleid."

Schouten maakte al eerder bekend dat ze vanwege het pulsverbod naar het Europees Hof wilde stappen. Het gaat haar om ‘een principiële uitspraak’. Er loopt tevens nog een onderzoek naar de voordelen van de pulsvisserij, zoals brandstofbesparing en bodembehoud. Schouten vindt dat de raad en het parlement hier op hadden moeten wachten.

Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie zegt tegen Omroep Flevoland dat hij het terecht vindt dat de minister naar het Europese Hof is gestapt. "Wetenschappers hebben aangetoond dat pulsvisserij een milieuvriendelijker, selectiever en dus een uiterst effectieve vistechniek is. In het Europees Parlement zijn de feiten door emoties en leugens verdraaid, waardoor de meerderheid van de Europarlementariërs een onjuist besluit heeft genomen afgelopen voorjaar. Alles uit de kast halen dus om dit te terug te draaien!"

Het duurt waarschijnlijk een aantal jaar voordat het Europees Hof uitspraak doet over deze zaak. Gedurende die tijd blijft het pulsverbod van kracht.

 

 

 

Dossiers
Lees ook
Nieuw ICES rapport over pulsvisserij

Nieuw ICES rapport over pulsvisserij

Het nieuwe ICES-rapport over de pulsvisserij is eind juni 2017 verschenen. WGELECTRA, de werkgroep van de International Council of the Exploration of the Seas (ICES) over puls, geeft in het rapport een overzicht van het onderzoek naar pulsvisserij en de stand van zaken met betrekking tot regelgeving. In 2013 is de werkgroep WGELECTRA opgericht binnen...

Nederlands-Duits onderzoek selectiviteit garnalenvisserij

Nederlands-Duits onderzoek selectiviteit garnalenvisserij

Nederlandse en Duitse onderzoekers werken samen in het onderzoek naar selectiviteit in de garnalenvisserij. Maandag 11 september vertrekt het Duitse onderzoeksschip Solea om onderzoek naar nieuwe netontwerpen te doen. Twee netontwerpen van Kees van Eekelen (WR 189) zullen getest worden. De nieuwe netontwerpen moeten de selectiviteit in de garnalenvisserij...

Nieuwe coalitie, nieuwe hoop voor visserij

Nieuwe coalitie, nieuwe hoop voor visserij

In het nieuwe regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie spreken de partijen hun steun uit voor de Nederlandse Visserij. Daarmee komt er erkenning voor de sector als hoofdrolspeler in de productie van Noordzeevis als gezond en duurzaam voedsel. “We hebben hiervoor veelvuldig gepleit bij de politiek,” reageert Johan Nooitgedagt van de Nederlandse...