Minister Schouten vraagt Europees Hof pulsverbod ongedaan te maken

Carola Schouten_Flickr

Foto: Flickr

Minister Carola Schouten is naar het Europees Hof gestapt om het verbod op de pulsvisserij ongedaan te maken.  Dat heeft ze door middel van een brief aan de Kamer laten weten, meldden verschillende media. 

Nederland vindt dat de Europese Raad en het parlement ‘meerdere bepalingen’ hebben geschonden in de aanloop naar het verbod. Minister Schouten zegt: "Het besluit is niet genomen op basis van de best beschikbare wetenschappelijke adviezen. Ook is niet aangegeven waarom het wetenschappelijk advies buiten beschouwing is gebleven. Daarnaast worden met het pulsverbod innovatie en technologische ontwikkeling in de visserij tegengewerkt. En juist meer innovatie en betere technologie is een van de Europees afgesproken doelen van het visserijbeleid."

Schouten maakte al eerder bekend dat ze vanwege het pulsverbod naar het Europees Hof wilde stappen. Het gaat haar om ‘een principiële uitspraak’. Er loopt tevens nog een onderzoek naar de voordelen van de pulsvisserij, zoals brandstofbesparing en bodembehoud. Schouten vindt dat de raad en het parlement hier op hadden moeten wachten.

Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie zegt tegen Omroep Flevoland dat hij het terecht vindt dat de minister naar het Europese Hof is gestapt. "Wetenschappers hebben aangetoond dat pulsvisserij een milieuvriendelijker, selectiever en dus een uiterst effectieve vistechniek is. In het Europees Parlement zijn de feiten door emoties en leugens verdraaid, waardoor de meerderheid van de Europarlementariërs een onjuist besluit heeft genomen afgelopen voorjaar. Alles uit de kast halen dus om dit te terug te draaien!"

Het duurt waarschijnlijk een aantal jaar voordat het Europees Hof uitspraak doet over deze zaak. Gedurende die tijd blijft het pulsverbod van kracht.

 

 

 

Dossiers
Lees ook
Politiek debatteert over Noordzeeakkoord

Politiek debatteert over Noordzeeakkoord

Maandag 12 oktober vond het Algemeen Overleg Visserij plaats, waar volksvertegenwoordigers uit de Tweede Kamer met minister Schouten debatteerden over het Noordzeeakkoord. Veel partijen uitten hun zorgen omdat de visserij dit akkoord niet wil ondertekenen. De Nederlandse Vissersbond volgde het debat en doet verslag op de website.

Europese visserijorganisaties maken bezwaar tegen windmolens op zee

Europese visserijorganisaties maken bezwaar tegen windmolens op zee

Op initiatief van EMK maken verschillende Europese visserijorganisaties, waaronder België, Frankrijk en Duitsland, bezwaar tegen de snelle aanleg van windmolenparken op zee. Dat doen ze in de vorm van een brief naar het Europees Parlement.

Gemiste kans

Gemiste kans

Uitstoot van kwalijke stoffen is voor een fors deel afkomstig van de wereldwijde zeevaart. De maritieme sector is zich daarvan bewust en probeert er wat aan te doen. Daarvoor is een ambitieus plan gemaakt onder leiding van het samenwerkingsverband Dutch Ocean Technology Centre (DOTC).