Minister Schouten vraagt Europees Hof pulsverbod ongedaan te maken

Carola Schouten_Flickr

Foto: Flickr

Minister Carola Schouten is naar het Europees Hof gestapt om het verbod op de pulsvisserij ongedaan te maken.  Dat heeft ze door middel van een brief aan de Kamer laten weten, meldden verschillende media. 

Nederland vindt dat de Europese Raad en het parlement ‘meerdere bepalingen’ hebben geschonden in de aanloop naar het verbod. Minister Schouten zegt: "Het besluit is niet genomen op basis van de best beschikbare wetenschappelijke adviezen. Ook is niet aangegeven waarom het wetenschappelijk advies buiten beschouwing is gebleven. Daarnaast worden met het pulsverbod innovatie en technologische ontwikkeling in de visserij tegengewerkt. En juist meer innovatie en betere technologie is een van de Europees afgesproken doelen van het visserijbeleid."

Schouten maakte al eerder bekend dat ze vanwege het pulsverbod naar het Europees Hof wilde stappen. Het gaat haar om ‘een principiële uitspraak’. Er loopt tevens nog een onderzoek naar de voordelen van de pulsvisserij, zoals brandstofbesparing en bodembehoud. Schouten vindt dat de raad en het parlement hier op hadden moeten wachten.

Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie zegt tegen Omroep Flevoland dat hij het terecht vindt dat de minister naar het Europese Hof is gestapt. "Wetenschappers hebben aangetoond dat pulsvisserij een milieuvriendelijker, selectiever en dus een uiterst effectieve vistechniek is. In het Europees Parlement zijn de feiten door emoties en leugens verdraaid, waardoor de meerderheid van de Europarlementariërs een onjuist besluit heeft genomen afgelopen voorjaar. Alles uit de kast halen dus om dit te terug te draaien!"

Het duurt waarschijnlijk een aantal jaar voordat het Europees Hof uitspraak doet over deze zaak. Gedurende die tijd blijft het pulsverbod van kracht.

 

 

 

Dossiers
Lees ook
Kunnen visserij en windmolenparken naast elkaar bestaan?

Kunnen visserij en windmolenparken naast elkaar bestaan?

Kunnen visserij en offshore windmolenparken naast elkaar bestaan? Dat was het thema van een bijeenkomst, georganiseerd door Europarlementariër Peter van Dalen, vice-voorzitter van de visserij commissie, op 22 januari.

Met de kop in de wind

Met de kop in de wind

Het is één van de oudste beroepsgroepen ter wereld: de visserij. Ook Nederland kent een eeuwenoude traditie van het vissersambacht. Nog steeds zijn er traditionele vissersfamilies die al meer dan 300 jaar bestaan. Volgens Gees R. van Hemert, auteur van het boek ‘Met de kop in de wind’, is dit te danken aan de manier waarop...

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Eind 2020 werden de visquota voor 2020 vastgesteld. Zowel tong als schol ontwikkelen zich goed. Dit betekent dat de Nederlandse vissers in 2020 meer tong en iets minder schol mogen vangen. De vissers zijn blij met de boodschap laat EMK weten, maar ze zijn het geroep van ngo’s over overbevissing meer dan beu.